LIVERPUL JE NOVI ŠAMPION EVROPE - Titula je na "Enfildu" posle 14 godina čekanja!

Autor:

Sport

01.06.2019

21:10 >> 21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liverpul je novi šampion Evrope! U velikom finalu savladali su Totenhem sa 2:0 golovima Mohameda Salaha sa bele tačke posle samo 108 sekundi igre i Divoka Origija u finišu meča. Klubu sa „Enfilda“ ovo je šesti trofej prvaka Evrope u istoriji - prvi posle 14 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Veliko slavlje Liverpula

Prepun stadion "Vanda Metropolitano" u Madridu prisustvovao je šampionskoj tituli Liverpula. Prekinuta je dominacija Real Madrida, a "Redsi" su nakon dva vezana poraza u finalima stigli do "ušatog pehara".

Početak utakmice bio je potpuno neverovatan – nešto što nismo videli od finala Lige šampiona 2005. godine kada je Paolo Maldini postigao gol protiv Liverpula posle samo 50 sekundi igre. Ovoga puta glavni sudija Damir Skomina pokazao je na belu tačku posle samo 25 sekundi, nakon što je Musa Sisoko nespretno igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

Loptu je uzeo Mohamed Salah i rutinski savladao Huga Ljorisa za 1:0. Jirgen Klop nije mogao da poželi bolji početak utakmice.

Fudbaleri Totenhema malo su se oslobodili nakon rano primljenog gola, pa su stvorili nekoliko opasnih poluprilika na protivničkoj polovini. Sisoko i Eriksen oprobali su udarce, ali je lopta u oba slučaja otišla visoko iznad gola.

 

 

Glavni problem za izabranike Maurisija Poketina bio je taj čuveni Klopov visoki presing, kojim su brzo i lako osvajali lopte ili terali protivnika na greške. Generalno, prvo poluvreme bilo je poprilično slabo i svakako ispod očekivanja velikog finala Lige šampiona. Pored gola iz 2. minuta, najzanimljiviji detalj dogodio se u 18. minutu, kada je jedna plavuša utrčala na teren u kupaćem kostimu i na kratko prekinula utakmicu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slavlje

Već početkom drugog poluvremena igrači Totenhema zaigrali su agresivnije, ali to nije donelo ništa konkretno. Liverpul se koncentrisao na branjenje svog gola, a Klop je u 58. minutu napravio zanimljivu promenu, pošto je ubacio Divoka Origija umesto Roberta Firmina, koji je bio vidno nezadovoljan tom odlukom.

„Redsi“ su imali ogromnu priliku da dupliraju prednost kada je Džejms Milner šutirao sa ivice kaznenog prostora, međutim, nije bilo sreće, pošto je lopta prošla samo nekoliko centimetara pored desne stative golmana Ljorisa.

 

 

Totenhem je tokom čitave utakmice imao znatno veći posed lopte, ali ništa konkretno nisu uspeli da proizvedu iz toga. Tek u poslednjih 15 minuta počeli su da ozbiljnije prete Bekerovom golu, vezali su nekoliko udaraca u okvir gola, ali je Brazilac bio maksimalno siguran prilikom svih intervencija.

Poketino je pokušao sa svojim džokerom da promeni tok utakmice. Ubacio je iskusnog napdača Fernanda Ljorentea, umesto Delea Alija, a ideja je bila da Španac donese prednost u vazdušnim duelima. To baš i nije prošlo s obzirom da je odbrana Liverpula na ovom susretu bila izuzetna.

Da će Liverpul osvojiti titulu bilo je jasno u 86. minutu, kada je Origi, kojeg je Klop uveo umesto Firmina, postigao prelep pogodak sa ivice kaznenog prostora. Uputio je snažan udarac koji je išao po zemlji, a Ljoris nije uspeo da zaustavi šut Belgijanca.

U tim trenucima samo se čekalo da Damir Skomina odsvira kraj meča, što je i učinio nakon pet minuta sudijske nadoknade, pa je nakon poslednjeg zvižduka arbitra iz Slovenije slavlje navijača, igrača i stručnog štaba Liverpula zvanično moglo da počne. Postali su šampioni Evrope, po šesti put u svojoj istoriji i tako su nakon dva vezana izgubljena finala konačno stigli do trofeja posle 14 godina čekanja!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

LIVERPUL JE NOVI ŠAMPION EVROPE!

KRAJ UTAKMICE!

90. minuta: Pet minuta nadoknade. Poketinova ekipa je uspela u Amsterdamu da dođe do preokreta...Bilo bi ogrmono čudo da to ponove

87. minut: GOOOOOL: Origi donosi pobedu Liverpulu, neće biti još jednog čuda u režiji Totenhema. Klopovi igrači su posle devetog kornera tražili penal ali je napad završen na najbolji mogući način po njih

83. minut: Rouz pada nadomak kaznenog prostora, Milner je startovao, ali je imao sreće da to bude metar van kaznenog prostora. Eriksen šutira direktno, ali golman Beker sjajno interveniše

82. minut: Dele Ali izlazi Ljorente u igri 

80. minut: Son i Moura u svega nekoliko sekundi pokušavaju da dođu do gola izjednačenja, ali bez uspeha da zatresu mrežu

75. minut - Nova promena u sastavu Totenhema. Musa Sisoko, igrač koji je skrivio jedanaesteac, napušta teren, a umesto njega na teren ulazi engleski reprezentativac, Erik Dajer. Ništa značajnije ne bi trebalo da se promeni na taktičkom planu nakon ove promene Poketina.

74. minut - Nivo igre se znatno podigao u poslednjih nekoliko minuta i šanse se ređaju na obe strane. Liverpul se trudi da bude maksimalno oprezan u branjenju svog gola, ali konstantno koriste prilike koje im se otvaraju nakon kontranapada. I jedni i drugi bez udarca u okvir gola u dosadašnjem delu meča.

69. minut - Izuzetnu priliku imao je Liverpul da duplira prednost u velikom finalu. Džejms Milner šutirao je sa ivice šesnaesterca nakon što mu je Salah stvorio priliku za udarac. Lopta je prošla samo nekoliko centimetara pored stative golmana Ljorisa - mnogo sreće za "pevce".

66. minut - Jako bitna odluka Poketina. Prva promena za Totenhem, na teren će heroj iz polufinala, Lukas Moura, koji će zameniti Harija Vinksa. Ovo će biti i taktička promena pošto je Brazilac koji je ušao na teren znatno ofanzivniji od mladog Vinksa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Navijači Liverpula

65. minut - Totenhem je očigledno ušao za klasu spremniji u drugo poluvreme, pošto na terenu izgledaju sve opasnije.  I dalje nije bilo konkretnih prilika, ali napredak u igri je očigledan u odnosu na prvih 45 minuta.

58. minut - Prva izmena na utakmici. Jirgen Klop odlučio je da na teren pošalje Divoka Origija, umesto Roberta Firmina, koji je vidno nezadovoljan napustio teren stadiona "Vanda Metropolitano". Ništa se neće promeniti u taktičkom smislu, pošto će Origi imati istu ulogu koju je imao i Brazilac.

56. minut - Novi prekid utakmice zbog povrede. Deni Rouz ostao je da leži na zemlji nakon što je nad njim grub start načinio Trent Aleksander-Arnold. Lekarski tim je ušao na teren, ali izgleda da će sve biti u redu sa levim bekom "Spursa".

51. minut - Nešto mirniji početak drugog poluvremena, iako je jasno da fudbaleri Totenhema moraju da budu znatno agresivniji. Ekipa Maurisija Poketina u ovom trenutku ima 62% poseda lopte, ali su i dalje bez udarca u okvir gola.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trenutak kada je jedna navijačica uletela na teren i prekinula utakmicu

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45. minut - Damir Skomina odlučio je da produži prvo poluvreme za dva minuta. Razlog toga su prekid kod izvođenja penala i kod povrede Jana Vertongena. U nadoknadi se nije dogodilo ništa značajnije, te je Slovenac svirao kraj prvog dela igre - Liverpul vodi sa 1:0 od 2. minuta.

40. minut - Potencijalni problem za Maurisija Poketina - Jan Vertongen se požalio na povredu. U jednom vazdušnom duelu dobio je udarac, te je lekarska ekipa morala da uđe na teren i pruži pomoć belgijskom štoperu. Međutim, deluje da će sve biti u redu sa Vertongenom.

38. minut - Jako dobra prilika za sastav Jirgena Klopa. Žoel Matip pokrenuo je akciju sjajnim dodavanjem na levi bok za Endrua Robertsona, koji je vukao loptu oko 60 metara i na kraju uputio udarac u okvir gola, koji je odbranio kapiten Ljoris.

36. minut - Fudbaleri Liverpula igraju svoj karakteristični visoki presing, kojim pritiskaju poslednju liniju Totenhema. To za sada donosi rezultat i često su igrači "pevaca" bili primorani da napamet ispucavaju lopte na protivničku polovinu.

30. minut - Gol Mohameda Salaha sa bele tačke zvanično je drugi najbrži pogodak u istoriji finala Lige šampiona. Postignut je posle minut i 48 sekundi, a jedini brži postigao je Paolo Maldini, u finalu 2005. godine, za Milan upravo protiv Liverpula.

26. minut - Period nepovezane igre na obe strane, u kojem se nešto bolje za sadasnalazi ekipa Jirgena Klopa. Odnos u udarcima ka golu je 4:1 u korist Liverpula. 

18. minut - Neverovatna scena dogodila se na terenu stadiona "Vanda Metropolitano". Plavokosa devojka u kupaćem kostimu utrčala je na teren i na kratko prekinula finalni meč. Redari su brzo ušli na teren i reagovali iznevši je napolje. 

15. minut - Totenhem ima veći posed lopte i utisak je da se Liverpul povukao nakon postignutog gola. Međutim, poznato je da i te kako mogu biti opasni nakon kontranapda.

9. minut - Prva prilika za Totenhem. Udarac je uputio Musa Sisoko sa nekih 25 metara, ali je lopta otišla visoko preko gola.

2. minut - GOOOOOOL: Kakav početak velikog finala! Damir Skomina dosudio je jedanaesterac posle 25 sekundi, pošto je Musa Sisoko igrao rukom u kaznenom prostoru. Mohamed Salah izveo je penal i rutinski savladao Ljorisa za 1:0 posle dva minuta.

1. minut: Meč je počeo!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
 
SASTAVI TIMOVA:

TOTENHEM (4-2-3-1): Ljoris – Tripije, Aldervejreld, Vertongen, Rouz – Sisoko, Vinks - Eriksen, Son, Ali - Kejn

LIVERPUL (4-3-3): Alison – Aleksander Arnold, Van Dajk, Matip, Robertson – Fabinjo, Henderson, Vajnaldum – Salah, Mane, Firmino.

 
UOČI MEČA:

Pred nama je prvo englesko finale Lige šampiona posle 11 godina. Susret Liverpula, petostrukog osvajača ovog takmičenja, i Totenhema, kluba koji nikada nije bio na "vrhu Evrope". 

Istorija, tradicija, pa i iskustvo, svakako su na strani Liverpula. Jirgen Klop predvodio je ovaj tim pre godinu dana u finalu elitnog evropskog takmičenja protiv Real Madrida, ali se to nije baš slavno završilo, pošto su poraženi sa 3:1.

Klub sa "Enfilda" je čak osam puta bio finalista Lige šampiona, a pet puta osvojio pehar, poslednji put 2005. godine u onoj čuvenoj utakmici protiv Milana. Sa druge strane, Totenhem nikada nije učestvovao u finalu LŠ, a poslednji evropski trofej osvojio je 1984. godine, UEFA kup, što dovoljno govori koliki je ovo uspeh za "pevce". 

Ove sezone ovi rivali sastali su se dva puta u Premijer ligi, a u oba susreta slavio je Liverpul rezultatom 2:1. Generalno "Redsi" ne leže ekipi Maurisija Poketina. Totenhem je pobedio Liverpul samo jednom u prethodnih 14 međusobnih susreta.

Kada je reč o sastavima ekipa za ovo finale u Madridu, Klop neće moći da računa na Nabija Keitu, koji ima problema sa mišićem butine. Poketino je imao problem u vidu Harija Kejna, i on je stavljen pod znak pitanja, ali će ipak od starta početi meč.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading