Pobednik Lige šampiona neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu!

Autor:

Sport

27.05.2019

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pobednik Lige šampiona neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2019. bez obzira na to da li će to biti Liverpul ili Totenhem. Razlog je jednostavan - 2019. neće biti ni odigrano Svetsko klupsko prvenstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dele Ali i Mohamed Salah

Liverpul ili Totenhem neće igrati na FIFA Svetskom klupskom prvenstvu 2019. godine bez obzira na rezultat finala Lige šampiona 1. juna.

Godinama unazad pobednik Lige šampiona igrao je na Svetskom klupskom prvenstvu u godini u kojoj je podizao pehar elitnog takmičenja.

Nakon pobede protiv Liverpula u prošlogodišnjem finalu, Real Madrid je postao i svetski klupski prvak pobedivši Al Ain u decembru 4:1 u finalu.

U međuvremenu je došlo do promena u samom turniru što znači da Svetsko klupsko prvenstvo zbog promene formata koja će po planovima da bude primenjena od 2021. godine.

Prvi put će Svetsko klupsko prvenstvo biti odigrano kao turnir na kome će učestvovati 24 ekipe 2021. godine. Termin za takmičenje je jun - jul. Predsednik FIFA Đani Infantino oduševljen je usvojenom promenom i nada se da će ovaj turnir sada ozbiljnije shvatati najveći svetski klubovi.

- Sada će svet videti pravo Svetsko klupsko prvenstvo, a navijači će moći da uživaju u borbi za titulu najboljeg na svetu. Nadamo se da će svi najbolji timovi uzeti učešće na turniru. Imali smo neke pozitivne razgovore sa UEFA. Na nama je da preuzmemo odgovornost oko organizacije jer su nam ostale još dve godine - rekao je Infantino.

Još uvek traje konfuzija oko toga koji će zapravo evropski klubovi učestvovati na ovom takmičenju jer je Evropska asocijacija klubova objavila saopštenje u kome se navodi da će klubovi koji su članovi udruženja bojkotovati turnir.

"BBC" je preneo deo pisma jer su članovi Udruženja i najveći engleski klubovi Liverpul i Mančester junajted, a u delu koji su preneli navodi se da su klubovi protiv novog sistema i da neće učestvovati na turniru.

Predviđeno je da na turniru učestvuje šest timova iz Južne Amerike, po tri iz Afrike, Azije i Severne i Centralne Amerike kao i jedan iz Okeanije.

Kako je naveo "BBC" svaki klub će samo za učešće na turniru dobiti 50 miliona funti, a u zavisnosti od uspeha na turniru zarada može da ide i do 100 miliona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading