(VIDEO) Dinamo - Crvena zvezda, 29 godina kasnije: Dan kada su ustaše najavile krvavi pir!

Autor:

Sport

13.05.2019

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podsetimo se istorijskog meča između Dinama i Crvene zvezde, ali ne istorijskog po fudbalskom značaju, već po sramnim scenama na "Maksimiru" koje su inicirali hrvatski navijači. Pre 29 godina se dogodilo se nešto što je uticalo na početak raspada Jugoslavije! Hrvati su divljali na "Maksimiru", skandirali protiv srpskog naroda i najavili brutalnost rata koji je usledio...

RepublikaFoto: youtube.com/ Albert Veli
Haos na "Maksimiru" pre 29 godina

Tenzija i nezadovoljstvo se osećala u vazduhu, navijači "Dinama" su bili spremni da padne krv tog dana koji Hrvati slave kao jedan od najbitnijih za nezavisnost. Ponose se i diče divljaštvom na "Maksimiru", a istina je da je političke teme trebalo rešavati van sportskih borilišta.

Navijači Zvezde su provocirani, napadani, oputuženi od strane hrvatske javnosti da su oni započeli nerede, a u stvari navijači Hrvatske su dobili naredbu sa viših instanci da započnu rat tamo gde mu mesto nije.

Nisu to bili samo "Bed Blu Bojsi", na Maksimiru je toga dana bila i "Torcida", "Armada", "Kohorta"...

Bio je to dan kada se probudio hrvatski prkos i ponos, reći će Hrvati, a istina je malo drugačija. Kapiten Dinama, Zvonimir Boban ušao je u sukob sa policijom.

- Sećam se svega s ponosom. Tada sam reskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, reskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagovao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici - rekao je Zvonimir Boban.

Jugoslavenski savez ga je suspendovao na šest meseci neigranja. Pogledajte kako je kapiten Dinama napao policajca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading