RTS objasnio kako je ostao bez prava za prenose utakmica reprezentacije Srbije!

Autor: Informer.rs, Republika

Sport

28.03.2019

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Marković, urednik Sportske redakcije Radio Televizije Srbije, gostovao je u jutarnjem programu matične kuće gde je dao konkretan odgovor na pitanje zašto RTS ne prenosi mečeve fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifiakcijama za Evropsko prvenstvo 202. godine

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Detalj sa utakmice Nemačka Srbija

To što RTS nije prenosi "orlove" izazvalo je veliko nezadovoljstvo gledalaca i jedini način da im se ''izađe u susret'' jeste pismo REM-u.

- Kao što smo i uputili pismo, da REM razmatra kako je moguće da jedan takav događaj kao što je kvalifikacija utakmica ne bude na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom - rekao je Marković.

Urednik Sportske redakcije ističe da je RTS uvek raspoložen da pregovara o tome šta može i za koju cenu može da kupi tu licencu, ali da nisu tačne tvrdnje Junajted grupe da je imala dugoročne pregovore sa RTS-om.

- Mi bismo znali o čemu se razgovaralo, ne postoji pisani dokazi. Sportski program bi bio upoznat sa detaljima o tome o čemu se pregovaralo, jer je potrebno pripremiti se za sve to i uraditi profesionalno kako RTS i radi tako velike događaje - rekao je Marković i napomenuo da su cene prava mnogo veće nego što u RTS realno može da odgovori:

Utakmicu sa Portugalom prenosili su SK i Nova S

- RTS se trudi, vlasnik je i Svetskog prvenstva u košarci koje će biti u Kini, sada ćemo raditi i Evropsko prvenstvo u košarci, u kojem će završnica biti u našoj zemlji - igraće se u Beogradu, Zrenjaninu i Nišu. Mi smo vlasnici Olimpijskih igara, to su sve događaji od nacionalnog interesa i treba da ih vide svi građani Srbije.

Inače, prema zvaničnim podacima, u ponedeljak je utakmicu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na Sport Klubu Srbija-Portugal pratilo 515.000 ljudi, rejting je bio 4,1, a šer 9,1. S druge strane, šer utakmica koje je RTS prenosio bio je više od 50 odsto, a rejting više od dva miliona.

Kako je Marković sam rekao, problem oko svega je nastao kada je UEFA odlučila da 2017. godine napravi novi sistem takmičenja.

- Do sada se nije desilo da RTS nema prava na prenose evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu, kao najveće, najznačajnije, najplaćenije sporedne stvari na svetu kada je fudbal u pitanju. Uefa je odlučila da napravi novi sistem takmičenja, da ne prodaje samo Evropsko prvenstvo, nego je ustanovila novi sistem - to je Liga nacija, što su nekada bile prijateljske utakmice. Ponudila je paket Liga nacija, kvalifikacija koje nisu više pod vlasništvom fudbalskih saveza, Evropsko prvenstvo i Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo - jasan je bio Marković koji je nastavio:

- Uefa je to prodala novoj agenciji koja se pojavila na tenderu CA11, koja je raspisala svoj tender. Svaki javni servis, koji je nekada nastupao zajednički preko Evrovizije, morao je da se prijavi samostalno. Svesni da je ovo paket, ne samo Evropsko prvenstvo, nego i kvalifikacije Liga nacija i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo - a podsetiću da je RTS vlasnik prava na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine - RTS je dao svoju ponudu. Rukovodstvo kuće odlučilo je da poveća mnogo cenu u odnosu na samo Evropsko i Svetsko prvenstvo koje smo ponudili do sada. Dakle, mi smo ponudili mnogo više novca nego što smo ranije nudili, kada smo imali te događaje. Junajted grupa je raspisala tender, mi smo dali mnogo veću ponudu, i samo smo dobili obaveštenje da je najbolju ponudu dala Junajted medija koja je kupila ekskluzivna prava za celu teritoriju bivše Jugoslavije.

RepublikaFoto: Republika
Stadion La Luž u Lisabonu

Naveo je da nije pitanje da li su oni kao regionalni provajder bili u boljoj poziciji, već to što su oni mogli da kupe samo prava za koja su registrovani kao kablovski operateri. Međutim, ukazao je na to da su kupljena ekskluzivna prava, koja podrazumevaju da se sadržaj vidi na celoj teritoriji.

- Zakon o elektronskim medijima preporučuje koji su to događaji od nacionalnog interesa - to su Olimpijske igre, svetska i evropska prvenstva u košarci, to je Liga šampiona gde nastupaju naši klubovi, to je i fudbal, kvalifikacione utakmice i samo Evropsko prvenstvo, ako se naša reprezentacija plasira. Onog trenutka kada su postali ekskuzivni vlasnici, oni dobijaju ugovor da mogu pod licencom dati nekoj televiziji. Iz razloga što će taj neko moći da događaj plasira na celoj teritoriji Srbije - ističe urednik Sportske redakcije RTS-a.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading