BRUKA I SRAMOTA: PSŽ osuđen za rasizam, kazna koja je izrečena tera na bes!

Autor:

Sport

24.01.2019

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem prošle godine čelnici Pari sen Žermena su optuženi za rasizam prilikom skautinga za mlađe selekcije, a sada je stigla kazna, mada, reklo bi se manja nego što ovaj nehumani čin zaslužuje.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Pari Sen Žermena

Konkretno, ograničavali su broj tamnoputih fudbalera koje su dovodili u akademiju. Potencirali belce, a decu su delili u četiri kategorije: Francuzi, Severnoafrikanci, Zapadnoindijci i Crni Afrikanci.

Neoprostivo u današnjim standardima političke korektnosti, pa su kažnjeni od strane Disciplinske komisije Lige 1 sa 100.000 evra zbog, kako stoji u obrazloženju, "protivzakonitog profilisanja etičkog porekla potencijalnih polaznika fudbalske akademije između 2013. i 2018".

Takođe, sa 10.000 evra kažnjen je bivši direktor fudbalske akademije Pari sen Žermena Bertrand Ruzo, koji je na toj funkciji bio od 2013. do 2015, kao i dva njegova skauta, Mark Vesterlop i Pjer Rejno sa opo 5.000 evra.

- Ovo je slučaj diskriminacije za koji se može optužiti čitav klub, ali takođe, utvrđena je i individualna odgovornost - objasnio je Sebastijan Deno, disciplinski komesar Lige 1.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U međuvremenu, a između prvih optužbi i njihovog dokazivanja, u klubu su priznali postojanje specijalnih formulara u periodu od 2014. do 2017, očigledno i nadasve uvredljivih, ali odgovornost ne prihvataju.

- Rukovodstvo kluba nikada nije znalo za taj sistem regrutacije po etičkom sistemu, niti je neko video sporne formulare - stoji u zvaničnom saopštenju kluba.

- Pari sen Žermen potvrđuje da je u periodu od 2013. do 2018. takav sadržaj postojao samo u regionalnom ogranku naše akademije koje se nalaze izvan područja Pariza. Ovi formulari bili su individualna inicijativa šefa ogranka.

Inače, francuski zakon zabranjuje prikupljanje ličnih podataka koji ukazuju na rasnu ili etičku pripadnost pojedinca, a sad je i državni tužilac pokrenuo istragu na ovu temu, posle tužbe koju je podnela Liga za ljudska prava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading