Ništa od izručenja Mamića Hrvatskoj!

Autor:

Sport

16.01.2019

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša (HDZ BiH), potpisao je rešenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrdio je lokalnim medijima u BiH Grubešin pomoćnik za međunarodnu saradnju Nikola Sladoje.

RepublikaFoto: Starsport
Zdravko Mamić

- Rešenje je doneseno na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, u skladu s kojim ministar pravosuđa BiH odbija zahtev za izručenje ako prethodno Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje - pojasnio je Sladoje, preneo je sarajevski portal "Klix".

Poternicu za nekadašnjim prvim čovekom Dinama raspisao je Županijski sud u Osijeku koji ga je nepravosnažno osudio na šest i po godina zatvora proglasivši ga krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

Uoči izricanja presude u junu prošle godine, Mamić je pobegao u BiH i nastanio se u Međugorju gde i sada živi. Nakon toga je priveden Sudu BiH koji je takođe odbio hrvatski zahtev jer je utvrdio da je Mamić državljanin BiH kao i da je krivično delo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno pre nego što je između Hrvatske i BiH potpisan sporazum o izručenju pa se u ovom slučaju ne može primeniti. Kao i u Hrvatskoj, i u BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

Zdravko Mamić

Mamić je odbio svaku mogućnost povratka u Hrvatsku i tvrdi da je žrtva "montiranog procesa".

Ranije je izjavio da je uveren da će ga Vrhovni sud Hrvatske u žalbenom postupku osloboditi optužbi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading