Otkrivene tajne: Kralj mogao da propust Njukasl zbog psovke; Taribo iz Ciriha u Milano zbog frizure

Autor:

Sport

08.01.2019

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejan Ilić, iskusni stručnjak koji je deset godina proveo kao kondicioni trener FK Partizan, otkrio je neke zanimljive anegdote iz tog perioda u intervjuu za Sportifico, a govorio je i o Analitičkom centru koji je sada pokrenuo sa FK Čukarički.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ivica Kralj

- Najduže pamtim one priče koje su skopčane sa nekim velikim uspehom ili sa nekom upečatljivom ličnošću. Recimo, mnogo je anegdota sa Taribom Vestom. Jednom smo bili na izletu u Cirihu i kada je trebalo da se vratimo, na volanu autobusa zatekli smo pismo u kojem se Taribo izvinjava igračima i treneru, uz obaveštenje da je morao da ode da se šiša u Milano. Iz Ciriha u Milano - kaže Ilić za Sportifico i dodaje:

- Isto tako, malo ljudi zna da Ivica Kralj zamalo nije ni otišao u Njukasl (gde se Partizan potom plasirao u grupnu fazu LŠ prvi put) jer je na treningu nešto opsovao – to je treneru Lotaru Mateusu bilo prevedeno van konteksta, on je to lično shvatio i hteo je da suspenduje Ivicu. Nenad (Bjeković) i Zeka (Žarko Zečević) su imali mnogo muka da objasne Mateusu da su takve psovke kod nasu uobičajene i da ništa njemu lično nije bilo upućeno.

Ilić se seća i jedne šale koje je on bio žrtva.


- Tada sam na prvom treningu Erkulesa poželeo da impresioniram igrače barem pokušajem da im se obratim na španskom. Pitao sam Đuku kako da ih pozovem, na šta mi je on odgovorio: "Samo reci  "Cabrónes" i pokaži rukom da te slede". Cabrónes u slobodnom prevodu znači kao da sam im se obratio sa "volovi" – može se smatrati uvredom, a među "kabronesima" su bili Trezege, Drente, Nelson Valdes itd. Sreća te su igrači odmah shvatili o čemu je reč, pa je usledilo samo mnogo smeha.
RepublikaFoto: fkcukaricki
FK Čukarički

Kako kaže, Ilić je sada u Čukaričkom pokrenuo Analitički centar, prvi centar te vrste u regionu, i objašnjava iz čega se on sastoji:

- Osnovna ideja jeste da se bolje upravlja opterećenjima, tj formom igrača, praćenjem velikog broja parametara dobijenih sa različitih testova ili instrumenata koji igrači nose na treninzima i utakmicama. To konačno utiče ne samo na takmičarski rezultat, već i na smanjenje broja i vrste povreda. Na osnovu gorenavedenog, cilj je da dobijemo što kvalitetnije informacije o stanju igrača, pa da shodno tome upravljamo trenažnim opterećenjima. Drugi zadatak jeste da iz mora podataka izvučemo informaciju koja može biti značajna u smislu rane identifikacije talenata, te prognozu daljeg morfološkog, motoričkog, funkcionalnog, pa i fudbalskog razvoja. Treći zadatak jeste smanjenje rizika od povređivanja, posebno kod mladih igrača. To nikako nije gotov model koji se može odmah primeniti, već predstavlja višegodišnji proces. Primera radi, Lester je oformio Analitički centar 2011, a prve rezultate je dobio posle tri-četiri godine – tu ne mislim na osvajanje titule, već na standardno mali broj povreda.


U intervjuu za Sportifico Ilić je još govorio o tome koji su mišići najvažniji za fudbal, koje su najefikasnije metode oporavka, koje su zablude u vežbama, a ceo razgovor možete pronaći ovde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading