STAJAO SAM U BUSU KAO KAPITEN ZVEZDE ZATO SMO 1990. ISPALI OD KELNA

Autor:

Sport

03.01.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećate se priče kada je zvezda Liverpula i najbolji afrički fudbaler Mohamed Salah najavio da će napustiti Mundijal u Rusiji? Najbolji Egipćanin koji je ikad obuo kopačke navodno se požalio da ne može da živi i spava od prijatelja saveza i sponzora i da je nemoguće za ekipu da ima mir pred mečeve Mundijala. Sličnu priču, samo daleko živopisniju, doživela je generacija Crvene zvezde koja je 1990. godine (godinu dana pre titule u Bariju) ispustila prednost od 2:0 u Kelnu, u osmini finala Kupa UEFA.

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Stojković Piksi

HILJADE NAVIJAČA

Priču o spektakularnom porazu od "jarčeva" (3:0) ispričao je tadašnji kapiten legendarni Dragan Stojković Piksi u intervjuu za Mondo.

- Izlazimo iz hotela i pola sata ne možemo da lociramo autobus jer je ispred na hiljade navijača. Ulazimo u bus, a u busu sto ljudi. Svi sede, igrači stoje. Evo, kunem ti se, ja sam kao kapiten Zvezde stajao na putu od hotela do stadiona. Tu su žene, sestre, stričevi, strine, braća... Takozvani prijatelji kluba. Pitam u jednom trenutku: "Mogu li da sednem?", svi ćute. Ajde, guraj, šta da se radi. Skidali smo se u autobusu za utakmicu, bilo me sramota od onih žena. I onda trčećim korakom u svlačionicu. Nema sastanka, nema masaže, pravo na teren - ispričao je Piksi i dodao:

- Šeki je u hodu izdiktirao sastav i teraj. I kako posle da dobiješ utakmicu?! Čak i nismo igrali loše, Robi je imao kolosalnu šansu, oni su dali gol iz čistog ofsajda, posle još jedan kada je onaj Ordenević izašao sa loptom van terena. Ali ko te šiša, računa se rezultat, 3:0 i marš kući.

RepublikaFoto: FK Keln

MARADONIN PROMAŠAJ

Prisetio se bivši reprezentativac Jugoslavije i bolnog poraza od Maradonine Argentine nakon jedanaesteraca na Mundijalu u Italiji 1990. godine. Stojković je tada, kao i maestralni Argentinac, promašio sa bele tačke.

- Nije mi jasno kako je lopta dobila toliku uzlaznu putanju i završila na prečki. Šok. Neverica. Laknulo mi je kada je i Maradona promašio, nada se vratila, bio sam ubeđen da prolazimo. Penali su kocka, ima igrača koji beže od odgovornosti, jednostavno se ne osećaju spremno, nisu sposobni za tu vrstu pritiska. Pape je po meni najbolji tehničar svih vremena na ovim prostorima, ali nije šutirao. Ne možete nikoga na silu naterati da pogleda golmana u oči.

RepublikaFoto: FK Radnički Niš/Promo

OPROSTIO SAM ĐORI

(nepozivanje u reprezentaciju)

Ljudi smo, grešimo i praštamo. Nisam ja ni tada bio ljut na njega, ali kada sam već dogurao do 84 nastupa, zašto da ne zabeležim još dva i da prestignem Džaju. Ali, nekome nije bilo u interesu da baš ja oborim rekord.

PSOVAO GUTALSA

(pred penal-seriju u Bariju protiv Zvezde)

Još me je malo stid zbog onoga što sam mu odgovorio. Prva rečenica nije za kamere, a druga je bila: "Idi sad ti, pa šutiraj penal". Nije bilo sile u tom momentu koja je mogla da me natera da stavim loptu na belu tačku.

RAJKARD: OBRIŠI SUZE!

(posle magle i poraza od Milana)

Sedam prokletih minuta. Samo sedam. Toliko je falilo da se utakmica registruje postignutim rezultatom i da mi odemo dalje. Užas. Zaista se nije video prst pred okom i nije pogrešio što je prekinuo. Sutradan sve iz početka. Pali smo na penale i sećam se da sam plakao pored aut-linije, Rajkard mi je prišao i rekao: "Obriši suze i smiri se, bićeš veliki igrač".

VOJNI REŽIM KOD BRANKA

(o metodima treninga Stankovića)

Kao trener, pokušavao je da gradi autoritet na pogrešan način. Ja sam to osetio na svojoj koži. Srećom, nisam bio na tim čuvenim pripremama u Deliblatskoj peščari. Kažu da je bilo strašno. Vojnički režim, ustajanje u šest, pozdrav zastavi, nalevo krug, pa trčanje dok ne padneš u nesvest. Kada budem doživeo da mi igrač povraća od napora na treningu, bataliću trenerski posao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading