Fudbalska legenda opljunula po Hrvatskoj: Kolinda ide po svlačionicama, a Vučić Srbiji donosi Svetsko prvenstvo!

Autor:

Sport

10.12.2018

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je s Grčkom, Bugarskom i Rumunijom istakla zajedničku kandidaturu za organizaciju Mundijala u fudbalu 2030, a bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić se pita zašto je Srbija to mogla, a svetski vicešampion Hrvatska nije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksanda Vučić

Stanić o tome piše na portalu Medium.hr u novoj kolumni pod naslovom Nikad bliže.

- Verovatno će vas zvati vaši prijatelji iz belog sveta i zasigurno će postavljati sasvim logična pitanja:

- Kako je moguće da se Hrvatska nije kandidovala?

- Zašto Hrvatska nije probala materijalizovati najplodniju fudbalsku godinu?

- Šta je to sprečavalo Hrvatsku da se nametne i bude inicijator najvećeg spektakla na kugli zemaljskoj?

Moj savet je da ne treba izlaziti sa brzopletim odgovorima. Možemo se pretvarati kao da nismo čuli pitanje ili da je veza loša… Mogli bismo jednostavno okrenuti priču u nekom drugom smeru. Ako sagovornik bude uporan i nametljiv, znajte da se radi o mučkoj provokaciji.

Stvarno, zašto se Hrvatska nije kandidovala da bude jedan od domaćina Svetskog prvenstva? Odgovor je prelagan i svi ga znamo, ali bolje je držati jezik za zubima. Nekako je lakše lagati sebe i druge nego otkrivati svoje pravo lice. Zamislite samo reakciju vašeg sagovornika kad bi mu rekli banalnu istinu.

RepublikaFoto: Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

NISMO SE SETILI, A NIJE NAS NI BRIGA!

- Poprilično je tužna konstatacija da nam takvo nešto nije bilo ni na kraj pameti! Zato i predlažem da istinu zamaskiramo, iskrivimo ili zataškamo. Istina je i inače kod nas izuzetno rastegljiv pojam pa stoga možemo sebi i drugima servirati raznorazna objašnjenja i opravdanja.

Možemo se pravdati kako organizacija i domaćinstvo Svetskog fudbalskog prvenstva ne daje nikakve garancije o povratku uloženih sredstava. Mogli bismo gurati tezu kako smo mi turistička destinacija i da nam ne trebaju dodatne gužve i prometni krkljanac usred turističke sezone. Mogla bi proći i teorija kako je sramota da se FIFA nije sama setila prepoznati i kandidovati Hrvatsku kao domaćina. Muljamo, petljamo, ali pravu istinu sakrijmo, ili barem držimo unutar naših granica. Istina neka bude samo naša javna tajna.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Navijači Hrvatske

Postavlja se pitanje kako je uopšte takva ideja pala na pamet predsedniku Srbije?

Pored toliko problema u Srbiji on se setio fudbalom baviti. Strašno! Zato onako sporo i napreduju prema Evropskoj uniji. Mora da je poludeo od muke kad je video našu predsednicu u Moskvi kako lobira u loži, svlačionici i na terenu! Naša predsednica je sve vreme lobirala, samo se nije setila za šta i za koga lobira! Živa se polomila da svojim prisustvom bude dodana vrednost hrvatskog fudbala.

Nije predsednica kriva što se toliko iscrpila navijanjem i lobirajućim presingom pa se nije uspela setiti pre Vučića. Ako je predsednica već očekivano podbacila onda je mogla naša vlada prepoznati pravi tajming za velike stvari. Mogli su se oni setiti pre Vučića, ali eto, samo pukim slučajem nisu.

Nije lako našoj vladi zato nemojmo ni njima nabijati osećaj krivice.

Oni se ionako raspadaju pod silnim pritiskom afera i malverzacija. Njima je puna kapa reformi, Agrokora, unutarstranačkih podela, kurikuluma i boga pitaj čega još? Da kojim slučajem postoji Svetsko prvenstvo u aferama, naša vlada skupa s koalicijom i oporbom bi bila najveći favorit na kladionicama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Hrvatske

Mišljenja sam zapravo da su naši političari najzaslužniji za kandidaturu Srbije. Kad je Vučić video navijačku strast naše predsednice, kad je gledao našu vladu kako putuje na finale i kako bezbrižno pevaju u avionu, pretpostavljam da mu se istog časa svet srušio. Tad mu je verovatno i sinula ideja o kandidaturi za Svetsko prvenstvo. Dok su se naši političari takmičili ko je vatreniji navijač, dok su naši političari igrali neke svoje lične utakmice i skupljali jeftine političke poene, ispada da je predsednik Srbije razmišljao drugačije i konstruktivnije.

Najsportskija nacija na svetu ima najlicemjernije i najmlitavije političare na kugli zemaljskoj. Koja ironija života!

I za kraj, moram naglasiti kako za propust veka nisu krivi ni ljudi koji vode naš fudbalski Savez. Nije u redu za sve propuste okrivljavati uviek iste ljude. Njih treba pohvaliti jer da nije bilo njih mi nikad ne bismo ni došli do finala. Oni su ipak najzaslužniji za naše srebro, a niko im nije dao nikakve bonuse, nagrade, a ni ordene.

Nije njihov posao setiti se nečeg što nam može donijeti sportski i ekonomski preporod, nije njihov posao setiti se i napraviti nešto konstruktivno i odvažno. Nije na njima da iskoristite najplodniju fudbalsku godinu za pozicioniranje i jačanje naših fudbalskih i nacionalnih interesa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Hrvatske

Oni moraju misliti na sebe! Ne kaže se uzalud da je Bog prvo sebi bradu stvorio. Njihov osnovni i elementarni zadatak je da upravo budu tamo gde su sada. Oni su sami sebi dovoljni i zato ih pustimo na miru.

Nama ostaje samo žal i ta dosadna statistika koja je u ovom slučaju ubojita!

- igrali smo finale svetskog prvenstva

- imamo najboljeg igrača na svetu

- selektor je proglašen najboljim trenerom u Evropi

- imamo Zvonu Bobana koji je desna ruka Infantinu

- imamo komšiju Čeferina koji je predsjednik UEFA

Imamo sve to i mnogo više, ali se ne možemo svega setiti, a nije nas ni briga! Umesto da iskoristimo jedinstvenu priliku i nametnemo se kao lideri, mi nastavljamo tapkati u mraku.

Od jednog drveta mi ne vidimo prekrasnu šumu. Kad slepac slepca vodi, teško je znati odakle su krenuli, kamo idu i kad će stići? - stoji u njegovoj kolumni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading