ISTORIJSKI DAN: Futsalerke Novu godinu započele radno! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

16.01.2023

18:36 >> 16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Januar 2023. godine zlatnim slovima biće upisan u anale ženskog futsal sporta.

ISTORIJSKI DAN: Futsalerke Novu godinu započele radno! (FOTO GALERIJA)

Foto: Privatna arhiva

Pod sportskim nebom Beograda u nedelju 15. januara po prvi put u istoriji odigrane su prve dve utakmice futsal lige za žene. Ovaj za sada pilot projekat koji obuhvata sve regione Srbije i grad Beograd pokrenuli su Fudbalski savez Beograda i Fudbalski savez Srbije.

 

Takmičenje je osmišljeno kao jednokružno, pri čemu će svaka ekipa igrati jedna sa drugom. Nakon toga, uslediće jedna polufinalna i jedna finalna utakmica. Po završetku prvog kruga regionalnih takmičenja, najbolje plasirane ekipe regiona i najbolje plasirana ekipa Beograda, odigraće finalne utakmice iz kojih ćemo dobiti prvog ženskog futsal šampiona Srbije. U Sportskom centru Rakovica, prvu utakmicu odigrala je ekipa Intelektualca protiv KMF Palež, dok su se u drugoj utakmici sastale ekipe Gročanki protiv Ekonomista. U toj utakmici ekipa Gročanki ostvarila je pobedu rezultatom 3:0.

Futsalerke Intelektualca predvođene Jovanom Stojanović, nekadašnjom reprezentativkom i jednom od najboljih futsalerki i liderki futsal reprezentacije Srbije, sa lakoćom su deklasirale ambicioznu i perspektivnu ekipu KMF Palež, rezultatom 12:0 (9:0), koju sa klupe predvodi doskorašnji trener fudbalerki Rada i dugogodišnji sportski radnik, gospodin Srbislav Erdeljan. Poznavajući način rada i sportske ambicije, koje su kroz trenersku karijeru krasile Erdeljana, sa sigurnošću verujem u to da će njegova ekipa u nastavku takmičenja pružiti neuporedivo jači i bolji otpor, a nadam se i više od toga.

Foto: Privatna arhiva

Kapiten ekipe - Jovana Stojanović

 

Nasuprot njega, ekipu Intelektualca predvodio je sa klupe gospodin Paja Gradić, koga pamtimo kao dugogodišnjeg igrača i trenera malog fudbala i futsala, a isto tako i kao jednoga od trenera prve ženske futsal reprezentacije Srbije, koja će ostati upamćena između ostaloga i po istorijskom trijumfu na međunarodnom turniru “4 nacije”, koji je odigran pre četiri godine u Zrenjaninu. Gradić je ostavio neizbrisiv trag ne samo u tom uspehu, već i u samom formiranju prve ženske futsal reprezentacije Srbije. U prilog tome, kao i jučerašnjem ostvarenom rezultatu, ide i činjenica da u ekipi Intelektualca pored već pomenute Jovane Stojanović, igraju i njene reprezentativne saigračice iz tog perioda, a to su sjajne Marija Krunić, Ana Veličković i Zlata Milanović, njih četiri su činile kostur te najuspešnije reprezentativne selekcije. Uz njih se u ekipi nalazi i trenutno povređena golmanka Bojana Jevtić, koja je i sama branila boje tadašnje reprezentacije. Na klupi sa Gradićem nalazi se i legendarni reprezentativni golman malog fudbala, a sada trener golmanki Intelektualca, gospodin Negomir Trme Trmčić, kao i kondicioni trener, a nekadašnji fudbaler šampionske generacije FK Obilić i jedan od najboljih igrača malog fudbala u svojoj generaciji, gospodin Aleksandar Sale Milenović. Kada se uz njih doda i prekaljeni sportski radnik Milenko Marić, u ulozi službenog lica i predstavnika kluba, što bi se u novinarskom žargonu reklo, stručni štab koji je skrojen da svakoj protivničkoj ekipi uzme odgovarajuću meru.

Strelci za ekipu Intelektualca bile su Jovana Stojanović sa četiri pogotka, Ana Mandić tri, Zlata Milanović dva, dok su se po jednom u listu strelaca upisaivale Marija Krunić, Jovana Sretenović i Sanja Sofranić.

Gotovo u isto vreme, nešto malo zapadnije od prestolnice, na adresi Sportskog centra fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, ženska futsal reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice sa reprezentacijom Rusije i u obe pretrpela ubedljive poraze rezultatima 5:2 i 5:1. Novopostavljeni selektor sadašnje ženske futsal reprezentacije gospodin Vladimir Prša Jovanović, svojim prethodnim rezultatima sa omladincima muške futsal reprezentacije Srbije, pokazao je i dokazao kvalitet svoga ličnog rada, verujem da će taj kvalitet lično pokazati i dokazati i na klupi ženske futsal reprezentacije. Početak nije dobar i ne obećava, ali svi moramo verovati da će nastavak biti neuporedivo bolji.

 

Po okončanju istorijskog susreta imali smo priliku da porazgovaramo sa trenerom Pajom Gradićem i kapitenkom pobedničke ekipe Jovanom Stojanović.

- Ovo je zaista istorijski trenutak i ostvarenje sna koje traje od 2017. godine. Ovo jeste pilot projekat nacionalnog saveza, ali najvažnije od svege jeste činjenica da je konačno krenulo. Utisci su zaista fenomenalni i sve je bilo na izuzetnom nivou - započeo je svoje izlagamke trener Gradić i dodao:

- Osnovna želja jeste da se devojke nauče futsalu i da krenu ozbiljno da se bave ovim sportom. Moja lična želja, naravno je da pobeđujemo. Formirali smo ekipu koja je spoj mladosti i iskustva, što je i najbolji spoj. Naša želja je, kao što sam i rekao, da pobeđujemo i da obezbedimo plasman u Prvu ligu koja će startovati naredne jeseni, a koju će činiti najboljih osam ekpa svih regiona Srbije.

Kapitenka ekipe Jovana Stojanović je nakon meča istakla:

- Na prvom mestu čestitam mojoj ekipi na zasluženoj pobedi u prvoj zvaničnoj futsal utakmici regiona Beograd, zatim na maksimalnom angažovanju, fer i sportskom odnosu prema protivniku i doslednom sprovođenju u delo svega onoga što smo se pre izlaska na teren dogovorili sa našim stručnim štabom. Od samog početka nametnule smo svoj tempo igre, naprosto nedozvoljavajući protivniku da nas na bilo koji način ugrozi. Verovale smo u sebe i to na kraju utakmice potvrdile konačnim rezultatom 12:0. Hvala protivničkoj ekipi na pruženom otporu kao i na fer i sportskom odnosu. Lepo je bilo videti veliki broj devojaka koje su danas predstavljale svoje ekipe u SC Rakovica, kao i veliki broj posetilaca koji su došli da podrže ovaj istorijski dan za ženski futsal u Srbiji.

 

Jovana se veče pred utakmicu putem društvene mreže obratila svojim saigračicama jednom izuzetno motivacionom porukom, kakva priliči kako njenom sportskom, tako i njenom ljudskom karakteru, pa je prenosim u celosti:

- Devojke, na prvom mestu želim da se svakoj od vas zahvalim na trudu, posvećenosti i vremenu odvojenom za dosadašnje treninge, jer da nije bilo pojedinačno svake od vas, ne bi bilo ni ove ekipe, koja sutra u ime svih nas treba da izađe na teren i u toj prvoj utakmici pokaže koliko smo zaista jedan tim i veliko srce jedne sportske porodice.

Zato je sutra veoma važno da to srce podjednako kuca kako na terenu, tako i na tribinama. Svaka od nas koja sutra bude na terenu na nekoj od narednih utakmica sa istih tih tribina biće svim srcem uz vas, jer to je najveća snaga jedne ekipe. Nikome, pa ni našim trenerima nije lako, da zbog protokolarnih propisa od 20 devojaka izaberu samo 12, koje mogu da sede na klupi, od kojih su dve, a po nekada i tri golmanke. Zato uvek i na svakom mestu trebamo da verujemo u njih i njihove zamisli, isto tako trebamo da kao ekipa podržimo njihove odluke i sada i ubuduće.

Oni su tu zbog nas, to rade bez bilo kakve nadoknade i lične koristi, iskreno se trude da svoje stečeno znanje i iskustvo podele sa nama, da nas strpljivo uče, savetuju i usmeravaju na jedan pravi put. Bila bi presrećna da živimo u društvu i državi u kojoj bi svako od njih i svaka od vas, zahvaljujući institucijama, sponzorima ili pojedincima spremnim da ulažu u sport, bila adekvatno nagrađena, ne samo rečima hvala i tapšanjem po ramenu, već i materijalno.

Naša jedina i najveća nagrada za sav trud, odvojeno vreme i ogromno samoodricanje, biće isključivo i jedino rezultati koje ćemo postići. Za mene lično to je bila nagrada kojoj sam se kroz svoju sportsku karijeru uvek najviše radovala i koja je od mene napravila neuporedivo boljeg čoveka. Da bi svi zajedno došli do rezultata, na prvom mestu neophodni su istrajnost, kontinuitet, vreme i vera u ispravnost toga što kao ekipa radimo. Ja iskreno verujem u svaku od vas, kako sutra, tako i u budućnosti, verujem da će naši treneri od nas napraviti ekipu pobednika, zato verujmo i mi u njih.

- O futsalu:

Za one malo manje upućene, futsal je verzija fudbala koja se igra u dvoranama. Igraju ga dve ekipe od kojih svaka broji po pet igrača, uključujući i golmana. Termin „futsal“ je skraćenica od portugalskih reči „futebol de salao“, odnosno španskih „fútbol de sala“ koje znače „fudbal u dvorani“. Futsal je inače jedini sport koji je FIFA priznala kao fudbal u dvorani. Pravila su pojednostavljena; ne postoji ofsajd, lopta je tvrđa i manja i slabije odskače. Golmani imaju posebne rukavice „bez prstiju“ da bi imali više osećaja pri bacanju brze lopte prilikom kontranapada. Futsal treba razlikovati od ostalih vrsta fudbala u dvorani, poput fudbala na terenu okruženom zidovima ili kejdžbola. Termin „futsal“ kao službeni termin priznali su autoriteti poput FIFA organizacije.

 

- Pravila:

- Igra se loptom br. 4, teškom između 400 i 440 g, a pritisak joj mora biti između 0,4 i 0,6 atmosfera. Lopta bačena s visine od 2 m ne sme skočiti manje od 50 i više od 65 cm.

- Zamene igrača se vrše na odgovarajućoj polovini terena.

- Na terenu se nalaze dvoje sudija.

- Igrači se mogu kazniti žutim kartonom, isključenjem na dva minuta i crvenim kartonom.

- Važi pravilo „akumuliranog prekršaja“, tj. u svakom poluvremenu nakon 5 prekršaja izvodi seslobodan udarac.

- Nakon 6 prekršaja ekipa ne sme postavljati živi zid, a slobodan udarac se izvvodi sa 9 ili 10 metara.

- Golman ne sme dati loptu rukom igraču koji se nalazi unutar prostora od šest metara oko gola.

- Teren je dug 25-42 m, a širok 15-20 m.

- Dimenzije gola su 3×2 m

- Igra se 2×20 minuta „čiste“ igre (za vreme prekida igre vreme se ne računa).

- Igrači u polju mogu igrati svim delovima tela osim rukama.

- Zabranjen je „klizeći start“.

- Takmičenje se održava u na sportskom terenu ili u fiskulturnoj sali.

- Izmene igrača se mogu vršiti u toku cele igre kod zapisničkog stola,bez prekida utakmice i uz sudijino odobrenje. Broj izmena nije ograničen. Jedino se kod izmene golmana čeka prekid igre.

- Ubacivanje lopte u igru iz auta i kornera vrši se nogom i mora se izvršiti za 5 sekundi( isto važi i za golmana).

- Lopta mora da miruje na uzdužnoj liniji.

- Igrači protivničke ekipe treba da budu udaljeni 5 metra od mesta na kome se nalazi lopta. Direkno iz auta gol se ne priznaje ako lopta ne svom putu nije dotakla nekog igrača.

- Ubacivanje lopte od strane golmana u igru vrši se rukom.

- Ako golman igra loptu rukama kada mu saigrač namerno stopalom vrati dosudiće se indirektan udarac na mestu gde je golman uhvatio loptu.

- Golman sme rukom prebacivati loptu na drugu polovinu protivničkog terena, ako je lopta u «igri» (npr. kada golman dođe u posed lopte iz akcije protivničkih igrača). Kada lopta nije u «igri» (gol aut) golman mora dodati loptu u svojoj polovini terena.

- Ukoliko golman rukom prebaci loptu preko polovine terena (prilikom ubacivanja lopte u igru-gol aut) dosuđuje se indirektan slobodan udarac na polovini terena protivničkoj ekipi.

- U jednoj akciji, igrač može svom golmanu (kao igraču) dodati loptu samo 1 put.

- Golman ne može prelaziti polovinu terena.

- Za nesportsko ponašanje ili grubu igru (klizeći startovi su dozvoljeni samo golman) dosuđuje se direktan slobodan udarac, a igrač će biti opomenut.

- U slučaju težeg prekršaja igrač će biti isključen, a ekipa će igrati sa igračem manje narednih 2 min. Posle isteka 2 minuta isti ili drugi igrač može ući u igru.

- Za nesportsko ponašanje (psovanje, vređanje, namerno udaranje protivničkog ili svog igrača , pljuvanje,vređanje sudije ili gledalaca) igrač se isključuje do kraja utakmice. Ukoliko sudija oceni da su ugroženi uslovi za odigravanje utakmice, ista se prekida

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading