VREMEPLOV: Sećanje na klupsku legendu - njegovim venama tekla je plavo-bela krv!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

28.12.2022

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zimska pauza je u toku i dok se klubovi spremaju za predstojeće pripreme i prelazni rok, kraj godine dobra je prilika da se podsetimo na neke velike igrače koji su trčali "malim" srpskim fudbalskim terenima.

VREMEPLOV: Sećanje na klupsku legendu - njegovim venama tekla je plavo-bela krv!

Foto: FK Morava Žitkovac

Gotovo putu deceniju fudbaleri Morave iz Žitkovca bili su deo Nišavske okružne lige. Dugogodišnji san o plasmanu u četvrti rang srpskog fudbala ostvaren je u sezoni 2018/19 i od tada se plavo-beli redovno takmiče u okviru Zone Centar.

 

Prethodne jeseni momci u plavo-beloj sportskoj opremi ostvarili su zapažene rezultate u ovom rangu takmičenja. Osvojena je treća pozicija, ali je već sada jasno da je ekipa niškog OFK Sinđelića dominantna u ovom takmičenju i čini se da je pitanje putnika u Srpsku ligu Istok, već rešeno.

Pauzu između dva dela prvenstva klub je iskoristio da se na svom zvaničnom Instagram nalogu priseti jedne od legendi kluba koja je obeležila sportski kolektiv iz Žitkovca i o koja se i danas sa velikim poštovanjem govori.

Jovan Anđelković je legendarni posleratni fudbaler koji je veliki trag ostavio u redovima FK Morava. Oni stariji ljubitelji fudbala i dalje se sa velikom setom prisećaju majstorija koje je popularni "Kole" prikazivao na zelenom tepihu, dok su mlađi sa velikanom žitkovačkog fudbala, mogli da se "upoznaju" kroz klupsku monografiju koja je iz štampe izađla 2010. godine.

Rođen je 1931. godine. već sa 17 godina debitovao za seniorski tim i pokazao da se na njega ozbiljno može računati, a kao temperamentan igrač ubrzo je činio sjajan tandem sa čuvenim Radoslavom Nikolićem Dumetom.

Foto: FK Morava Žitkovac

Jovan Anđelković - legenda Morave iz Žitkovca

 

Primarna pozicija bila mu je levi half, mada je u nekim situacijama igrao levu polutku.

Koliko je bio zaljubljen u fudbal videlo se kada je njegova Morava igrala važnu utakmicu protiv niške Pobede, a u isto vreme Kole je imao zakazan ispit iz francuskog jezika. Naravno, ispit je morao biti odložen, a on je svoje mesto na terenu zauzeo u opremi plavo-belih boja.

Njegova vrednost je merena znanjem i veštinom, lopta ga je besprekorno "slušala" i sa njom je radio šta je hteo. Raznovrsnost njegovih centaršuteva, odličnih upošljavanja napadača, izuzetnim mekim štopovanjem, potezima koji su oduševljavali publiku, bio je kamen temeljac tadašnje ekipe. Obeležio je pedesete i početak šezdesetih godina XX veka.

Po završetku karijere otišao u Kruševac gde se oženio, osnovao porodicu i zaposlio, ali je redovno dolazio na sve skupove generacija koje je klub organizovao

Jovan Anđelković Kole, preminuo je 1998. godine u Kruševcu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading