ODSTUPILI SMO OD PLANOVA I KOLA SU KRENULA NIZBRDO: Razočarenje je prisutno, ali strategija izlaska iz krize postoji!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

03.12.2022

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekivanja su (ne)opravdano bila daleko veća.

ODSTUPILI SMO OD PLANOVA I KOLA SU KRENULA NIZBRDO: Razočarenje je prisutno, ali strategija izlaska iz krize postoji!

Foto: FK Metalac Gornji Milanovac

Fudbalski klub Metalac iz Gornjeg Milanovca u sezoni 2021/22 izgubio je status člana elitnog ranga srpskog fudbala, ali su se svi u gradu podno planine Rudnik nadali da će njihovo fudbalsko mezimče brzo da se vrati na pravi kolosek i vrati u društvo koje im po svim parametrima i pripada.

 

Ipak, realnost je bila poptuno drugačija. 

Uspešno su fudbaleri Metalca ušli u novu sezonu. U prva četiri prvoligaška susreta ostvarili su tri trijumfa i jedan remi, ali je onda usledio neverovatan pad. Tokom narednih 15 mečeva Gornjomilanovčani su zabeležili svega dva trijumfa, a posebno brine podatak da je u tom periodu osvareno čak deset poraza što je dovelo klub da jesenji deo sezone u Prvoj ligi Srbije okonča na poziciji koja bi na kraju šampionata značila i preseljenje u srpskoligaški fudbalski rang.

O aktuelnom trenutku FK Metalac govorio je za zvanični klupski portal sportsko-tehnički direktor kluba Ivan Vuksanović:

U čemu se ogleda jedna vrsta nesnalaženja Metalca u situaciji kada su se okolnosti promenile ispadanjem iz Superlige?

– Kao što je poznato, na mestu sefa stručnog štaba pred ovu sezonu dolaze Rađenović i njegov pomoćnik Stojanović, ljudi koji odlično poznaju Prvu ligu, što nas je umnogome opredelilo za takav izbor. Međutim, u tom periodu imali smo velki odliv igrača, što je i normalno kada se ispadne u niži rang. Probe su bile veoma česte, za razliku od perioda pre. Usledio je i dolazak brojnih drugih momaka. Takve intenzivne promene u kratkom intervalu su veliki šok za jedan kolektiv koji je postavljen tokom prethodnih godina da radi na malo drugačijim principima, bez traženja kratkoročnih rešenja i “na brzinu”.

Zašto je uopšte došlo do toga?

– Za to prvo moram da se analizom osvrnem četiri ili pet godina unazad. Uprava kluba je tada usvojila Stručnu strategiju razvoja FK Metalac, koju je ponudio Bojan Leontijević. Teze te strategije razvoja su: grad, tradicija, edukacija, animacija, medijska promocija, omladinska škola, jasna filozofija igre, definisanje prepoznatljivog imidža, rezultati, transferi, ekonomija, profitabilnost. Sledi postepeno utemeljenje i razvijanje svega toga, godinu po godinu, dok se ne dostigne jedan zadovoljavajuć nivo učinka u svakoj oblasti, što bi se onda ustanovilo kao bazični, neizostavni obrazac profesionalnog rada svih grupa i pojedinaca u klubu za naredne godine. Dakle, mi smo imali zahvaljujući Leontijeviću jedan jasan plan šta i kako raditi, kako bi se rezultati pokazali u srednjoročnom i dugoročnom preriodu. Od toga se odstupilo i kola su krenula nizbrdo. Želeli smo sve i odmah, a na to nas je naveo veliki finansijski benefit koji omogućava Superliga.

Republika

Foto: FK Metalac

U Gornjem Milanovcu se fudbal voli

 

Gde je “zaškripalo”?

– U poslednjem prelaznom roku smo, mišljenja sam, odstupili od sebe i plana o kom sam govorio. Zaboravili smo na neke od bitnih principa koje smo s mnogo rada i posvećenosti prethodno izgradili. Verovatno smo pomislili da će se to nadalje samo od sebe odvijati, ali neće. Mora stalno da se ima na umu šta smo zacrtali, kako se tim putem ide, zašto to radimo i kako zadržati dobre stvari kad se jednom nametnu i zažive. Doskora smo išli studiozno, stepenicu po stepenicu, to nas je dovodilo do rezultata, a sada smo odjednom hteli, da sa desetak ili dvanaest igrača, nazad u Superligu. Ne ide to baš tako.

Šta je potrebno uraditi?

– Potreban nam je reset. U teškoj smo situaciji. Želje su bile da se borimo za vrh, a borimo se za opstanak. Ima mnogo klubova kojima se stavlja ispred imena onaj nevidljivi prefiks “ne smeju da ispadnu”, a ispred našeg “oni igraju pošteno,”. Mišljenja sam da danas moramo ići širom otvorenih očiju. Ne gurati stvari pod tepih i biti svesni okruženja koje postaje sve konkurentnije i surovije. Imamo tri, četiri pozicije u timu koje su akutni problem. Moramo ih rešiti, a u isto vreme ući u stvaranje nove selekcije koja ce napasti Superligu za godinu ili dve. Poređenja radi, kada govorim o okruženju, podsećam da u Prvoj ligi Srbije danas ima timova sa budžetima od po 1,5 do 2 miliona eura. To je novina i biće nam zato sve teže. Ali imamo ispred sebe Strategiju razvoja FK Metalac od pre četiri i po godine, koja je dala rezultate. Nje se moramo držati. Moramo je analizirati, uvideti gde smo grešili u sprovođenju, kako greške ne bismo ponovili. Dakle, posedujemo oproban recept i to je olakšavajuća okolnost. Otežavajuća je to što smo i dalje klub sa istim budžetom 10 ili 15 godina. Finansira nas 80 odsto kompanija Metalac, koja danas posluje u ovim totalno nepredvidivim svetskim okolnostima. Grad je mali, ne mogu se porediti ulaganja u fudbal u Milanovcu sa ulaganjima Kragujevca, Pančeva. Ne možemo tako u koštac sa velikim gradovima. Međutim, ono što opet raduje, igrača kada pozovem na saradnju, i dalje nas vidi kao zdrav, pozitivan klub, tačan, sa dobrim uslovma rada, oni vide sebe u Metalcu. Što se struke tiče, verujem da je Vladica Petrović pravi izbor za šefa štaba u ovom trenutku. Nije prvi put ovde, poznaje situaciju u klubu, zna šta mu je potrebno od igračkog kadra. Od skoro je ponovo tu, ali cenim da već ima jasnu sliku o zatečenom stanju i kako dalje - zaključio je Ivan Vuksanović.

Foto: FK Metalac Gornji Milanovac

Vladica Petrović - FK Metalac Gornji Milanovac

 

Tokom predstojećeg proleća svaki susret Metalca imaće prefiks kvalifikacionog kada je opstanak u drugom stepenu takmičenja u pitanju. Poslednjg vikenda meseca februara 2023. godine u Gornji Milanovac stiže šabačka Mačva. Kalkulacije ne postoje, Metalac mora od starta da krene sa pobedama.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading