LAJKOVAČKOM PRUGOM U ISTORIJU: Sve je spremno za veliki jubilej!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

02.12.2022

23:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je spremno za veliku fudbalsku feštu u Kolubarskom okrugu.

LAJKOVAČKOM PRUGOM U ISTORIJU: Sve je spremno za veliki jubilej!

Foto: FK Železničar 1927 Lajkovac

U decembru 1927. godine na inicijativu građana Lajkovca, osnovan je fudbalski kolektiv koji je poneo naziv "Železničar" što je i bilo očekivano s obzirom da je i sama varošica Lajkovac nastala prolaskom prvog voza kroz ovo mesto.

 

Mnogo je zanimljivosti vezano za ovaj fudbalski kolektiv. Interesantno je napomenuti da do 1929. godine klub nije odigrao niti jednu zvaničnu utakmicu usled nepostojnja igrališta. Prvo igralište napravljeno je već pomenute 1929. godine na livadi Like Lučića, ali ni ono nije bilo registrovano kao zvanično igralište s obzirom da vlasnik nije dozvolio da se poseče drvo jasena koje se nalazilo na sredini "terena".

Tek 1930. godine počinje da se gradi prvi pravi prostor za igranje loptom, a ozbiljnost u samom radu klub stiče tri godine kasnije zahvaljujući inženjeru Miroslavu Markoviću. I pored navedenog, klub se narednih godina često susretao sa velikim problemima kada je igrački kadar u pitanju, a to pitanje je rešeno tek 1938. godine kada klub igrače za prvi tim počinje da crpi iz sopstvenog podmlatka.

Još jedna zanimljivost vezana je za način na koji je klub putovao na gostujuće susrete. Na sve mečeve igrači lajkovačkog kluba odlazili su vozom, izuzev kada su odmeravali snage sa Jedinstvom sa Uba. Na te mečeve se putovalo fijakerom.

Upravo će ubsko Jedinstvo u subotu 3. decembra uveličati proslavu 95. godina postojanja Železničara iz Lajkovca. Susret na lajkovačkom stadionu počinje u 13.30 časova, a očekuje se da će tribine stadiona biti dobro popunjene.

Foto: FK Železničar 1927 Lajkovac

Stadion FK Železničar Lajkovac

 

Takođe treba napomenuti da se ekipa Železinčara iz Lajkovca u aktuelnoj sezoni takmiči u Zoni Kolubarsko-mačvanskoj. Prvi deo šampionata okončali su na osmoj poziciji sa 17 osovjnih bodova i tokom predstojećeg proleća mnogo su bliži borbi za opstanak u ovom rangu takmičenja, nego prodoru ka gornjem domu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading