Fudbalski klub pomirio partizane i četnike: Nestvarna priča iz Ljiga (FOTO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

30.09.2022

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Istorijski trenutak...

Fudbalski klub pomirio partizane i četnike: Nestvarna priča iz Ljiga (FOTO)

Foto: FK Stari Drugari

Odvajkada se srpski narod delio po različitim osnovama. Redovno se postavljalo pitanje da li je Vuk Branković izdajnik, ili ne, polemisalo se da li je bolja dinastija Obrenovića ili Karađorđevića,..., delili smo se na četnike i partizane, na sledbenike Tita i Draže, a danas se, na najbezbolniji način dele na navijače Crvene zvezde i Partizane.

Međutim, očigledno se neke stvari menjaju i to zahvaljujući malom fudbalskom klubu iz grada smeštenog između planina Rajac i Rudnik.

Ljig, grad koji je prema arheološkim istraživanjima egzistirao od poslednjih vekova II milenijuma p.n.e. danas pored mezimčeta opštine, ekipe Spartaka, ima i klub zanimljivog imena FK Stari drugari.

Fudbalski klub Stari drugari na sportskom nebu Srbije egzistira od 2014. godine, ali ono što posebno skreće pažnju jheste činjenica da na svom klupskom grbu ima istaknute figure vođe komunističkog pokreta iz II Svetskog rata, Josipa Broza Tita, kao i komandanta Kraljeve vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.

O svemu navedenom portak Republika.rs imao je tu čast da razgovara sa prvim čovekom kluba Momčilom Dragojevićem:

- U celu ovu priču ušli smo 2014. godine samo iz zadovoljstva i isključivo sa dobrom namerom. Mnogi postavljaju pitanje zašto su baš likovi Tita i Draže na našem grbu, a ja im jednostavno odgovaram da su to naša dva velikana i da je bilo sreće da su se u teškim vremenima tokom Drugog svetskog rata njih dvojica sastala i udružila snage, Srbija bi danas bila velika.

Kada je reč o samom klubu predsednik Dragojević ističe:

- Počeli smo sa idejom da stariji igrači koji i dalje žele da se bave fudbalom, igraju i druže se. Tako smo u prve dve sezone nastupili, a kasnije i zbog godina, došlo je do podmlađivanja ekipe, pa sada ponosno mogu da kežem da okosnicu čine mlađi igrači starosti 22, 23 godne koji predstavljaju budućnost kluba.

O planovima za budućnost Momčilo Dragojević nema dilemu:

- Trenutno nastupamo u Međuopštinskoj ligi Kolubara, grupa Zapad. U ovom rangu smo već nekoliko godina i prošle godine nam je za dlaku izmakao plasman u viši rang. Međutim, znam kako radimo, znam da je ovo zdrava sredina i da će rezultati doći. Već sada imam u planu formiranje mlađih kategorija iz kojih će u nekom narednom periodu klub dobijati igrače za prvi tim.

Za kraj je predsednik Starih drugara posebno istakao:

- Moram jednu stvar da napomenem. U Ljigu postoji još jedan klub. U pitanju je ekipa Spartaka koja ima pomoć sa svih strana, ali ja sam ponosan na činjenicu što mi beležimo poslednjih godina i bolje rezultate.

 

Na reči prvog čoveka kluba nadovezao se i Bojan Ivanović, kapiten ovog malog, velikog kluba:

- Iz godine u godinu sve smo bolji. Prethodne sezone zauzeli smo drugu poziciju na tabeli, ali planirani baraž nije odigran, tako da smo ostali bez promocije. Nadam se da ćemo to uspeti da ostvarimo u aktuelnoj sezoni, a priliku za prvi korak ka ostvarenju cilju imamo već za vikend kada se sastajemo sa trenutnim liderom Napretkom iz Jajčića. Biće to praznik fudbala. Očekujem veliki broj navijača, a istovremeno će biti organizovana i humanitarna akcija za pomoć oboleloj deci - zaključio je Bojan Ivanović.

Meč između ekipa Stari drugari i Napretka iz Jojčića na programu je u nedelju 2. oktobra sa početkom od 11 časova na stadionu "Ćućin" u Ljigu.

 

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading