ISTORIJSKA ČITANKA: Srbija - jedna zemlja, a dva najstarija kluba osnovana različitih godina!

Autor:

Sport

24.08.2022

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatnu priču donosi istorija fudbalske igre na području Srbije.

ISTORIJSKA ČITANKA: Srbija - jedna zemlja, a dva najstarija kluba osnovana različitih godina!

Foto: youtube.com/printscreen

Srbija je fudbal upoznala u proleće 1896. godine. Jevrejin Hugo Buli, po povratku sa školovanja u Nemačkoj, doneo je prvu fudbalsku loptu u Beograd. Suvenir iz studentskih dana nije smestio među dragocenosti donete iz Berlina, već je loptu odneo prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva „Soko“. Buli je bio uporan u inicijativi da beogradsku omladinu zainteresuje za novu sportsku igru, a 12. maja 1896. godine osnovao je u okviru gimnastičkog društva „Soko“ i loptačku sekciju.

 

Srbija se pokazala kao plodno tlo za novu igru i već 19. maja 1896. godine Beograđani su imali prilike da vide prvu fudbalsku utakmicu. Na prostoru podno Nebojšine kule, na donjem Kalemegdanu, članovi Loptačke sekcije Beogradskog gimnastičkog društva „Soko“ sugrađanima su pokazali novu igru. O ovom događaju izvestile su i novine, napominjući da je igra korisna za mladiće jer potpomaže razvoj mišića.

Prva fudbalska lopta i prva utakmica uslovili su i okupljanja u klubove i organizacije. Na inicijativu Huga Bulija uz podršku Andre Nikolića Ministra inostranih poslova Kraljevine Srbije, 1. maja 1899. godine u „Trgovačkoj kafani“ održana je Osnivačka skupština Prvog srpskog društva za igru loptom. Za predsednika je izabran Feti Bej, turski poslanik u Beogradu, a za potpredsednika advokat Mihailo Živadinović. Tog dana postavljen je temelj za izgradnju srpske „kuće fudbala“.

Foto: Printscreen/Wikipedia

Hugo Buli

 

U proleće 1899. godine u „Hajd parku“ na Topčiderskom brdu izgrađen je prvi fudbalski teren. Na njemu je 23. maja iste godine odigrana i prva utakmica između dve ekipe članova društva za igru loptom.

U godinama entuzijazma, do detalja tačna pravila za igru, niko nije znao. Problemi su rešeni 1905. godine kada je Grk Anastas Hristodulo objavio knjižicu „Loptanje nogom“, prevod fudbalskih pravila sa nemačkog jezika.

Najveći uticaj na razvoj fudbala u Srbiji imali su igrači koji su se posle školovanja u inostranstvu vraćali u otadžbinu. Kući su donosili znanje, ali i sportske navike. Kako se njihov broj vremenom povećavao, tako se sve više javljala potreba za okupljanjem u prve fudbalske klubove.

 

Fudbal je krajem XIX i početkom XX veka postajao sve omiljeniji u Evropi, a opčinjenost, naročito mladića, nije mimoišla ni Srbiju. Prvi fudbalski klub osnovan je početkom XX veka. Međutim, i tu postoji nedoumica koji je prvi fudbalski klub osnovan u Srbiji. U Subotici je 3. maja 1901. godine osnovan Sportski atletski klub „Bačka“. Više od dve godine kasnije, tačnije 14. septembra 1903. godine u Kragujevcu je rođena „Šumadija“. Očigledno je da je subotički klub stariji, međutim, plahovita istorija je pomrsila konce. U vreme osnivanja „Bačke“, Subotica je bila u sastavu Austrougarske monarhije, dok je Kragujevac sa druge strane bio na srpskom tlu. Na kraju, preostalo je samo da se posegne za terminološkim driblingom. „Bačka“ je najstariji klub u Srbiji, a „Šumadija“ je najstariji srpski klub.

 

Danas se obe ekipe nalaze u četvrtom rangu srpskog fudbala. Ekipa subotičke Bačke 1901 takmiči se u Vojvođanskoj ligi "Sever", dok se Šumadija 1903 iz Kragujevca igra u Šumadijsko-raškoj zoni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading