OVAKO TREBA PROTIV DANACA: Video analitičar Aleksandar Dubačkić uvideo slabe tačke Danske!

Autor:

Sport

25.06.2024

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Video analitika je jako bitna za fudbal.

OVAKO TREBA PROTIV DANACA: Video analitičar Aleksandar Dubačkić uvideo slabe tačke Danske!

Foto: Starsport

fudbaleri Srbije

Jedan od dugogodišnjih problema u domaćem fudbalu, ali i u regionu, jeste nedovoljna analiza prilikom dovođenja pojačanja. Često se dešava da igrači koji stižu u klubove nisu adekvatno provereni i analizirani, što dovodi do njihovog neuspeha u novom sistemu. O ovome je za Republiku govorio video analitičar Aleksandar Dubačkić, ističući da nedostatak detaljne video analitike predstavlja veliki problem u srpskom fudbalu.

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Dubačkić

Dubačkić je naglasio da je video analitika ključni alat koji bi omogućio klubovima da dovedu igrače koji najbolje odgovaraju njihovom sistemu igre. Kroz detaljnu analizu igrača, klubovi bi mogli da identifikuju potencijalna pojačanja i procene da li bi se ti igrači uklopili u njihov tim. Na taj način, smanjila bi se verovatnoća neuspeha transfera i poboljšala efikasnost timova.

- Video analitika je odlična stvar, jer pomaže klubovima da dovedu adekvatna pojačanja i da bi se ti igrači uklopili u njihov tim i koji je stvarni kvalitet i potencijal potencijalnog pojacanja, U Srbiji, ali generalno u regionu se gleda CV fudbalera i onda se ispostavi da je taj igrač promašaj. To je zato što se ne gleda video analiza i dešavaju se te loše procene u dovođenju igrača. To je zato što se ne radi detaljna video analitika. Sistem video analize ima preko 95% tačnosti u proceni igrača i onda se klubovima olakšava u dovođenju igrača sa tim analizama, a takođe se i igračima olakšava pronađu klubove - rekao je Dubačkić i dodao:

- Takođe dobro je zbog korektivnih analiza igrača. Na taj način stvara detaljan uvid o igraču i može se ukazati na njegove nedostatke i u saradnji sa trenerima igrač dobija analizu i on ispravlja ono što ne valja i podiže igru na viši nivo. Ovo sve obuhvata sedam ili osam vrsta analiza koja moraju da se uključe, jer se na taj način detaljan uvid o igraču. Ukoliko se samo gledaju video klipovi, vrlo lako može da se prevari sa tim.  Zato trebaju da se uključe svi parametri kao što što takticko tehnički, karakterni, takticko tehnički, statistički i to sve da se začini sa video klipovima. Suština je da se napravi sveobuhvatna detaljna analiza da bi rezultat bio potpun - objasnio je on.

Problem u srpskom fudbalu je mali budžet za video analitiku.

- Problem srpskog fudbala je što se za video analitiku ne odvaja posebno budžet. A sa time ne mogu da se plate ni analitički softveri, niti platforme  koje su neophodne u radu ako govorimo o ozbiljnim analizama. U srpskom fudbalu uglavnom klubovi imaju jednog ili dva analiticara koji se koriste u pripremi utakmica I analizi protivnika, i sve je na to svedeno. - rekao je Dubačkić.

Dotakao se i igre reprezentacije Srbije

- Sistem koji Piksi forsira trenutno neodgovara ovim profilima igrača. Dosad smo igrali srednji blok koji nam stvori određene situacije za brzu tranziciju ali nemamo te brze bočne igrače. Međutim, sada taj slučaj nemamo igramo srednji blok i sve što uradimo u plej-mejkingu, to je svedeno da vratimo loptu nazad, da idemo ponovo u izgradnju napada i kad uđemo u centralnu fazu, mi nemamo ideju. Onda se dešava da damo Tadiću loptu koji zna svojim potezima da napravi razliku i onda se dešava da ga fauliraju, a potom pokušavamo nešto sa prekidima gde smo najopasniji, a ne možemo bazirati igru sa na prekide - naveo je Dubačkić.

Govorio je i o igri reprezentacije Danske.

- Obe selekcija imaju sličan problem, a to je realizacija u finalnoj zoni. Slabo stvaranje šansi, nedovoljno dobra završnica, nedovoljno kreativnosti. Obe reprezentacije prave veliki broj pasova u prvoj i drugoj zoni, a u završnoj trećini terean im nedostaje završni pas koji bi se pretočio u neku izglednu šansu ili gol. Međutim, sam stil igre Danske i Srbije se razlikuju. Danska predstavlja jednu kompaktnu i iskusnu reprezentaciju gde je igračima jasno definisana uloga na terenu, veoma su disciplinovani bez velikog prostora za rizik i kreativnost, što kod Srbije nije slučaj, jer naša seleckija nade polaže u individualne sposobnosti igrača. Srbija je druga na Evropskom prvesntvu po broju driblinga na utakmici. Sa druge strane Danci su imali samo devet driblinga, oni su u tom segmentu najgori na Evropskom prvenstvu. Danci igraju veoma disciplinovano i shodno svojim zadacima na terenu. Uz Nemce, Danska ima najviše odigrani pasova u finalnoj zoni terena, ali im je problem završnica. Imaju visok rejting pasa, a to je 17.6, što je na ovom Evropskom prvenstvu visoka brojka. Prosečna distanca šuta Danske je 19 metara, a u zoni penala imaju 19 dodira po utakmici, što jeste dobro, ali nisu ništa konkretno uradili, osim onog gola koji je Eriksen dao Sloveniji, dok su protiv Engleza dali sa distance. Igraju vrlo agresivan srednji blok - ističe on.

Srbija treba koristi slabosti Danaca.

- Danci su klasični Skandidavski stil. Kod njih nema neke lepršavosti ili nekih lepih poteza, oni su timski igrači i na tome im se bazira sistem i na velikoj disciplini. Danci igraju veoma disciplinivano a u prilog tome govori i broj progresivnih trcanja sa loptom, svega 9 u dvije utakmice  što je najmanje na Evrpskom prvenstvu do sada. Igraju pas igru i traže rešenja. Stoje u srednjem niskom bloku, tu je veliki broj igrača na malom prostoru i teško je napasti. Dancima nedostaju brži igrači u ofanzivi i brže donošenje odluka u tom segmentu. Što se nas tiče, moramo da se prilagođavamo protivniku. Da tražimo detalje u kojima oni greše, da im minimalizujemo segmente u kojima su dobri i da ih teramo na greške i da napadnemo slabosti na terenu - zaključio je Aleksandar Dubačkić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading