U SUSRET EVROPSKOM PRVENTVU: Ovo su pet najefikasnijih mečeva ovog takmičenja, čak tri je odigrala Jugoslavija! (VIDEO)

Autor:

Sport

09.06.2024

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljivi dueli.

U SUSRET EVROPSKOM PRVENTVU: Ovo su pet najefikasnijih mečeva ovog takmičenja, čak tri je odigrala Jugoslavija! (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Pred nama je novo 17. po redu Evropsko prvenstvo koje sa velikim nestrpljenjem svi iščekujemo. Ovo takmičenje održaće se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula, a prva utakmice je između Pancera i Škotske, 14. juna od 21.00 čas na Alijan Arenu u Minhenu. U svojoj istoriji ovo takmičenje je imalo veliki broj zanimljivih mečeva, a ovih pet se izdvajaju kao najefikasiniji.

JUGOSLAVIJA - ŠPANIJA 3:4 EVRO 2000.

Meč između Španije i Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2000. bio je prava fudbalska poslastica. Iako je Španija na kraju izašla kao pobednik rezultatom 4:3, meč je bio prepun preokreta i uzbuđenja. Jugoslavija je pružila snažan otpor, tri puta vodeći tokom meča. Prvi gol postigao je Savo Milošević u 31. minutu, ali je Španija brzo uzvratila golom Alfonsoa u 39. minutu, izjednačivši rezultat na 1:1.

U drugom poluvremenu, Dejan Govedarica postiže gol za Jugoslaviju u 51. minutu, ali Španija opet uspeva da se vrati u meč golom Pedra Munitisa samo minut kasnije. Slobodan Komljenović ponovo dovodi Jugoslaviju u vođstvo u 75. minutu, ali uz nepravedno dosuđen jedanaesterac, Španija uspeva da izjednači rezultat u poslednjem minutu regularnog vremena.

U poslednjim minutima meča, Španija uspeva da postigne još jedan gol, ovoga puta iz jedanaesterca, i tako osigura pobedu rezultatom 4:3. pak, uprkos porazu, reprezentacija Jugoslavije se plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva zahvaljujući nerešenom rezultatu u utakmici između Slovenije i Norveške (0:0). Ovaj meč će ostati upamćen kao jedan od najuzbudljivijih na prvenstvu, a hrabra igra obe ekipe definitivno je ostavila snažan utisak na navijače širom sveta.

JUGOSLAVIJA - HOLANDIJA 1:6 EVRO 2000.

U utakmici koja je zauvek ostala urezana u sećanjima navijača jugoslovenske reprezentacije, Holandija je pokazala svoju dominaciju nad sastavom Vujadina Boškova. Rezultat od 6:1 (2:0) bio je samo odraz sjajne igre holandskog tima, a glavni protagonista večeri bio je Patrik Klajvert. Holandski napadač je postigao čak tri gola, a četvrti je došao kao rezultat autogola Dejana Govedarice.

Uz to, Mark Overmars je takođe učestvovao u pobedi Holandije sa dva postignuta gola u završnici utakmice. Iako je noć bila obeležena poniženjem, Savo Milošević je uspeo da pruži tračak nade svojim utešnim golom u drugom minutu nadoknade.

JUGOSLAVIJA - FRANCUSKA 5:4 EVRO 1960.

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije ostvarila je 6. jula 1960. godine neverovatnu pobedu nad domaćinom Francuskom u polufinalu kontinentalnog takmičenja. Iako su na 15 minuta do kraja imali dva gola zaostatka, jugoslovenski fudbaleri uspeli su da preokrenu rezultat i trijumfuju rezultatom 5:4.

Milan Galić je bio taj koji je doneo prednost Jugoslaviji, međutim, do 53. minuta Francuzi su postigli čak tri gola, stvarajući ozbiljan zaostatak za jugoslovenski tim. Ipak, Ante Žanetić uspeo je da smanji rezultat na 3:2 svega dva minuta kasnije. Nažalost, Francuzi su ponovo poveli sa 4:2 u 62. minutu, delujući kao da će lako stići do finala. Međutim, usledio je neverovatan preokret.

Tomislav Knez je uspeo da smanji rezultat na 4:3 u 75. minutu, a onda je usledila senzacionalna serija. Dražen Jerković postigao je golove u 78. i 79. minutu, donoseći tako pobedu Jugoslaviji i ostavljajući Francusku u neverici. Ova nezapamćena pobeda Jugoslavije nad Francuskom u polufinalu kontinentalnog takmičenja ostala je upamćena kao jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala.

FRANCUSKA - ISLAND 5:2 EVRO 2016.

Francuska je 2016. godine ostvarila impresivan trijumf nad Islandom rezultatom 5:2 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Meč je odigran na stadionu Sen Deni pred više od 80.000 navijača, a Francuska je dominirala tokom celog susreta. Golove za Francusku postigli su Žiru u 12. i 59, Pogba u 20, Paje u 43. minutu, i Grizman u 45. minutu, dok su Islandu počasne pogotke doneli Sigtorson u 56. i Bjarnason u 84. minutu.

Već u prvih 20 minuta meča, Francuska je pokazala svoju dominaciju. Prvi gol postigao je Žiru u 12. minutu, iskoristivši sjajnu asistenciju Matuidija, dok je Pogba samo osam minuta kasnije udvostručio prednost posle kornera koji je izveo Grizman.

Do kraja prvog poluvremena, Francuska je dodatno uvećala prednost. Paje je postigao gol u 43. minutu, dok je Grizman samo tri minuta kasnije lobovao golmana Islanda, čime je postavio rezultat od 4:0 već na poluvremenu. Islanđani su uspeli da smanje zaostatak u 56. minutu kada je Sigtorson postigao gol posle centaršuta Sigurdsona, ali je Žiru brzo odgovorio novim pogotkom samo tri minuta kasnije.

Konačan rezultat postavio je Bjarnason golom za Island u 84. minutu, čime je meč završen rezultatom 5:2 u korist Francuske. Ovaj ubedljiv trijumf odveo je Francusku u polufinale, gde je naredni protivnik bila Nemačka.

ŠPANIJA - HRTVARSKA 5:3 EVRO 2020.

Uzbudljivi meč između reprezentacija Španije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu definitivno će ostati upamćen kao jedan od najnapetijih trenutaka turnira. Sa rezultatom 5:3, "crvena furija" je trijumfovala, ali ne bez dramatičnih preokreta i uzbuđenja.

Iako je delovalo da je Španija sigurna u svojoj prednosti nakon gola Ferana Toresa u 77. minutu, Mislav Oršić je svojom izvanrednom igrom doneo Hrvatskoj izjednačenje u poslednjim trenucima regularnog dela meča. Njegov učinak na terenu bio je ključan za nezapamćeni preokret "kockastih", ostavljajući publiku u Kopenhagenu u potpunom šoku.

Ulazak u produžetke doneo je još uzbuđenja, sa Hrvatima koji su hrabro napadali, gotovo preokrenuvši rezultat u svoju korist. Unai Simon, golman Španije, pokazao je izuzetnu sposobnost braneći ključne šanse Hrvatske, dajući novi impuls svojoj ekipi koja je oživela u finišu prvog produžetka.

Dani Olmo, bivši igrač Dinama, bio je ključni igrač u završnici meča, asistirajući Morati za prelep gol iz voleja u 100. minutu, a zatim i Ojarzabalu za konačnih 5:3 u 103. minutu. Njegovi pogoci su bili kao strele od kojih nema povratka, obezbeđujući pobedu za Španiju.

Nakon izuzetno napornog meča, umor je stigao Hrvatsku, čineći ih lakim plenom u završnici. Razumljivo, budući da su veći deo meča proveli braneći se u svom šesnaestercu. Ovaj meč definitivno će ostati upamćen kao jedan od najuzbudljivijih trenutaka prvenstva, sa obe ekipe pružajući nezaboravan fudbalski spektakl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading