Životinje na antidepresivima zabezeknule naučnike!

Autor: Republika

Razonoda

11.11.2018

08:08

Najnovija studija u Melburnu je pokazala da su životinje, čudnovati kljunaši, koji žive u zagađenim vodama nedaleko od ovog australijskog grada, najverovatnije izloženi antidepresivima. Njih su, pokazalo je istraživanje, ove preslatke životinje u svoj organizam unele hranom, odnosno putem insekata i paukova koje jede.

pixabay.com
Kljunari žrtve farmaceutskih proizvoda

Tim naučnika, na čelu sa istraživačima na Univerzitetu Monas, analizirao je insekte i paukove koji su pronađeni u šest potoka u ovom gradu i pronašli su tragove čak 98 odsto različitih vrsta farmaceutskih proizvoda. 

Naučnici su otkrili 69 različitih tipova lekova u insekstima i 66 u paukovima. Naučnici su pojasnili da se lekovi prenose lancem ishrane. Insektima se hrane pauci, a oni su hrana čudnovatim kljunašima, piše Gardijan. 

Lekovi su u potoke dospeli putem pogona za pročišćenje otpadnih voda koji ne uspevaju da uklone sve štetne supstance koje konzumiraju ljudi. Neki stižu kroz septičke jame ili propusne vodovodne i kanalizacijske cevi. 

Voda iz potoka i potočića oko Melbournea, čak i iz onih s vrlo malo otpadnih, sadržala je "ceo koktel lekova", rekli su istraživači, ne skrivajući da su neprijatno iznenađeni. 

pixabay.com
"Antidepresivi su lekovi izvorno namenjeni otklanjanju depresije kod ljudi, čiji su simptomi potištenost, bezvoljnost, tuga, beznađe, očaj i manjak energije", rekao je koautor studije Majkl Grejs.

Ovo je prvo istraživanje u svetu koje upućuje na to da u lancu ishrane postoji niz farmaceutskih materija i da neke životinje mogu biti izložene i polovini dnevne doze antidepresiva koja se propisuje ljudima, rekla je rukovoditelj studije Erin Ričmond.

- Studija je pokazala da se brojni lekovi u tragovima zadržavaju u organizmima vodenih beskičmenjaka, ali i u vodenim tokovima odakle se ulivaju u kopnena područja koja ih okružuju. Tu ih konzumiraju pauci, ptice, šišmiši. - objasnila je Ričmond. 

Rezultati studije naučnika sa univerziteta Monaš u Melburnu objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Komentari (0)

Loading