ŽIVOTINJSKO CARSTVO PUNO GEJEVA, a evo koja domaća životinja je homoseksualna

Autor:

Razonoda

04.11.2018

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li životinje mogu da budu homoseksualci? Ovo pitanje podstiče stalne debate među stručnjacima za životinje širom sveta. Prema prirodnjaku Čarlsu Darvinu, seksualni nagoni životinja su usmereni ka reprodukciji i, samim tim, su one heteroseksualne.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Interakcije mužjaka su jako slične činu udvaranja koje se ispoljava u prirustvu ženki. Istopolni odnosi su česti među jedinkama oba pola, a azijski slonovi u zarobljeništvu provode oko 45% seksualnih aktivnosti u homoseksualnim odnosima.

- Međutim, ako pitate da li životinje mogu biti gej, odgovor je potvrdan. "Gej" je ljudska reč, međutim, pa mi više volimo da koristimo izraz "homoseksualan", kad je reč o životinjama" - istakao je za "Dejli mejl" Piter Bokman, stručnjak za homoseksualnost kod životinja sa univerziteta u Oslu.

Naime, proučavanjem kolonije albatrosa na havajskom univerzitetu stručnjaci su otkrili da se čak jedna trećina parova, koji se "obavezuju na zajednički život, sastoje od dve ženke. Nakon parenja sa mužjacima, ženke se gnezde sa svojim "ženama" i greju svoja jaja zajedno.

Ova neobičnost je prethodno prošla neprimećeno jer je ženke i mužjake albatrosa praktično nemoguće razlikovati.

Neki biolozi tvrde da je homoseksualno ponašanje životinja primećena u 1.500 vrsta, a pouzdano zabeležena u jednoj trećini ovih slučajeva.

Ovo su neke odabrane vrste i grupe životinja kod kojih je primećeno gej ponašanje:


Crni labud

Procenjuje se da je jedna četvrtina svih sparivanja crnih labudova između homoseksualnih mužjaka. Oni kradu gnezdo ili formiraju privremene trojke sa ženkama kako bi dobili jaja, da bi po polaganju oterali ženke.

Galebovi
Homoseksualno ponašanje ženskog pola kod ptica se sreće kod socijalnih i monogamnih vrsta. Ovo ponašanje vezano je pre svega za vrste koje imaju prekocijalne (razvijeni mladunci po izleganju) mladunce. Pretpostavka je da se kod monogamnih vrsta kod kojih mužjak i ženka zajedno učestvuju u podizanju mladunaca češće javlja homoseksualno ponašanje ženkog pola.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pingvini
Kod pingvina je zabeleženo homoseksualno ponašanje još 1911. godine. Džordž Mari Levik, koji je dokumentovao takvo ponašanje kod adelijskog pingvina na Adaru, opisao ga je kao „izopačeno”. Izveštaj se smatrao previše šokantnim za javno objavljivanje u to vreme i bio je zabranjen. Jedine kopije koje su bile privatno dostupne istraživačima prevedene su na grčki, kako bi se sprečilo da to saznanje postane svima dostupno. Izveštaj je otkriven tek posle jednog veka i objavio ga je Polar rekord u junu 2012. godine.

Početkom februara 2004. godine, Njujork tajms je objavio da su Roj i Silo, muški par ogrličastih pingvina, u zoološkom vrtu Sentral parka u Njujorku uspešno podigli mladunca iz jajeta koje im je dato na inkubaciju. Druge vrste pingvina u njujorkškom su takođe ostvarivali istopolne veze.

Amazonski delfin
Prijavljeni su slučajevi gde grupe amazonskih delfina od 3 do 5 jedinki imaju seksualne odnose. Grupe su obično sastavljene od mladih mužjaka, a ponekad se priključi po koja ženka. Seksualni odnosi su im nereproduktivni i služe se kljunovima, perajima za genitalno trljanje - bez obzira na pol. U zarobljeništvu je uočeno da povremeno imaju homoseksualnu i heteroseksualnu penetraciju otvora na vrhu glave, koji je homologna tvorevina nozdrvama drugih sisara. To je jedini poznati primer nazalnog seksa u životinjskom carstvu. Mužjaci ponekad imaju seksualne odnose sa drugim mužjacima kod vrste Sotalia fluviatilis i pripadnika sitnijih vrsta porodice pliskavica.

Američki bizon
Udvaranje, zaskakanje i analna penetracija regularne su pojave kod američkog bizona. Etnička grupa Mandani svoj tradicionalni festival Okipa završava ceremonijalnom demonstracijom ovakvog ponašanja, kako bi se osigurao povratak bizona naredne sezone. Takođe, zaskakivanje ženki (poznato kao "buling") izuzetno je često među govedima. Ovo ponašanje je uzrokovano hormonalnom promenom koja se dešava sinhrono među ženkama tokom estrusa, posebno u prisustvu bikova.

Slonovi
Mužjaci afričkih i azijskih slonova stupaju u homoseksualne veze. Odnosi podrazumevaju nežne interakcije, kao što su ljubljenje, preplitanje i ubacivanje surli u usta. Mužjaci slonova, koje žive van krda, često sklapaju "drugarstva", koja čine stariji mužjak i jedan ili ponekad dva mlađa mužjaka, koji imaju seksualne odnose kao važan deo društvene dinamike. Za razliku od heteroseksualnih odnosa koji su uvek prolazne prirode, odnosi između mužjaka mogu trajati godinama.

Ovca
Ovis aries ili domaća ovca je privukla puno pažnje zbog činjenice da oko 8-10 odsto ovnova ima ekskluzivnu homoseksualnu orijentaciju. Štaviše, oko 18-22 odsto ovnova je biseksualno.

Studija iz oktobra 2003. dr Čarlsa E. Rozelija i sar. tvrdi da je homoseksualnost kod ovnova (8% ovnova) povezana sa regionom u mozgu koje autori nazivaju "ovnovski seksualni dimorfni nukleus" (oSDN), koji je upola manji od odgovarajućeg regiona heteroseksualnih ovnova. Naučnici su otkrili da je oSDN kod heteroseksualnih ovnova znatno veći i sadrži više neurona nego kod homoseksualnih ovnova. Osim toga, oSDN heteroseksualnih ovnova ima izrazito veći nivo aromataze, enzima koja pretvara testosteron u estradiol, formu estrogena za koju se veruje da olakšava tipično muško seksualno ponašanje. Ekspresija aromataze se ne razlikuje između ovnova i ovaca.

RepublikaFoto: pixabay.com

Seksualna aktivnost između divljih mužjaka tipično uključuje naskakivanje i analno opštenje. Kod tankoroge ovce, genitalno lizanje se javlja isto tako. Tokom naskakivanja, veći mužjak najčešće naskače manjeg mužjaka, oslanjajući se odzada na njegove zadnje noge i stavljajući svoje prednje noge na partnerove bokove. Mužjak koji naskače obično ima penis u erekciji i postiže punu analnu penetraciju -  vršeći karlično prodiranje koje može da dovede do ejakulacije. Mužjak na kojeg naskače njegov partner savija svoja leđa da bi pomogao u kopulaciji. Homoseksualno udvaranje i seksualna aktivnost takođe mogu da se odvijaju u grupama koje čini tri do deset divljih ovnova zajedno okupljenih u krug. Ženke planinske ovce takođe povremeno vrše udvaračke aktivnosti jedna s drugom, kao što je uzajamno lizanje genitalija i naskakivanje. "Ako pitate da li životinje mogu biti gej, odgovor je potvrdan. 'Gej' je ljudska reč, međutim, pa mi više volimo da koristimo izraz 'homoseksualan', kad je reč o životinjama", istakao je za "Dejli mejl" Piter Bokman, stručnjak za homoseksualnost kod životinja sa univerziteta u Oslu.

Žirafe
Kod mužjaka žirafa je primećena visoka učestalost homoseksualnog ponašanja. Posle agresivnog udaranja vratovima, uobičajeno je da se dva mužjaka žirafa miluju i udvaraju jedan drugome, dovodeći do naskakivanja i dostizanja orgazma. Utvrđeno je da je takvo ponašanje između mužjaka češće od heteroseksualnog sparivanja.[99] U jednoj studiji, 94% posmatranih naskakivanja su se dogodila između dva mužjaka. Udeo homoseksualnih interakcija je varirao u intervalu 30-75 %, a u svakom posmatranom trenutku je jedan od dvadeset mužjaka bio u nežnim interakcijama vratovima sa drugim mužjakom. Samo 1% naskakivanja se dogodilo između ženki.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lavovi
Homoseksualnost je uočena kod pripadnika oba pola. Muški lavovi se sparuju na par dana i iniciraju homoseksualne aktivnosti s nežnim trljanjem noseva i milovanjem, što dovodi do naskakivanja i simulacije seksualnog odnosa. Oko 8% homosekualnih interakcija mužjaka se završava naskakivanjem. Parovi između ženki se smatraju prilično čestim u zarobljeništvu, ali nisu zabeleženi u divljini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading