JEZIVA zakletva jedine srpske atentatorke, pre nego što će povući oroz na kralja

Autor:

Razonoda

15.10.2018

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelena Marković, udovica pukovnika Jevrema Markovića streljanog zbog učešća u Topolskoj buni, prva je (i svakako najpoznatija)atentatorka u srpskoj istoriji, a njen poduhvat u narodu se zove - Ilkina osveta.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Saborna crkva ispred koje je izvršen atentat na kralja

Taj 11. oktobar 1882. bio je topao dan. Iako su već duboko zagazili u jesen Beograđani su izašli da prošetaju i uhvate poslednje zrake sunca pre zime, kada se kroz prestonicu pronela alarmantna vest - žena ispred Saborne crkve pucala je u kralja Milana Obrenovića!

Udovičin zavet

Pukovnik Jevrem Marković, rođeni brat Svetozara Markovića i nekadašnji socijalističko-radikalski poslanik, streljan je 1878. godine usled učešća u Topolskoj buni. Naredbu o streljanju izdao je tadašnji knez Milan Obrenović u želji da se razračuna sa vođama i organizatorima bune.

Danas se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je Jevrem zaista bio učesnik zavere ili je stradao kao viđeniji čovek. Tek, streljan je u Aranđelovcu 12. maja 1878. a Jelena, njegova lepa udovica, došla je u grad kako bi telo prevezla i sahranila u Jagodini, pored pokojnog Svetozara Markovića.

Narodno predanje kasnije je istkalo priču po kojoj se udovica nad grobom muža zaklela da će ga osvetiti.

- Kad već nisi srećan da imaš sina, ja ću te osvetiti – rekla je.

Ilkina osveta

Jelena se primirila i čekala. Prošle su četiri godine…

Dokaz da je atentat pažljivo planirala i namerno izabrala baš Sabornu crkvu, mesto gde je kraljevo obezbeđenje najslabije i gde je svakako uvek mnogo sveta, je to što je iznajmila sobu preko puta crkve. I čekala…

Jeseni 1882. u Srbiji je nagoveštena nova politička kriza usled sukoba. Kralj Milan je želeo tešnje povezivanje sa susednom silom Austrougarskom. Nakon diplomatskog putovanja i Beč, on se 11. oktobra parobrodom vratio u Srbiju i iskrcao na Savskom pristaništu.

Krenuo je u Sabornu crkvu i tu naišao na Jelenu Marković. U trenutku kad je kralj celivao ikonu, sa razdaljine od dvanaest koraka, Jelena je izvukla revolver i pucala.

Na kraju, greška je bila što nije vežbala gađanje. Neiskusna Jelena promašila je kralja. Drugu priliku nije dobila! Odmah je razoružana i uhapšena.

Kuršum koji je ispaljen je sačuvan. Kralj Milan je nakon događaja naredio da se optoči dragim kamenjem i koristio ga kao iglu za kravatu. Danas se nalazi u Muzeju grada Beograda.

SRPSKI NEPRIJATELJ KROZ ISTORIJU: Zajednički neprijatelj Nemanjića, crkve, komunista, demokrata...

Smrt za atentatorku

Ispitivanje Jelene Marković trajalo je mesecima. Sve vreme je tvrdila da nije imala saučesnika. Ni danas nije moguće utvrditi drugačije.

Kralj Milan je pokušao da atentat iskoristi protiv radikala, ali isleđenje nije dokazalo njihovo učešće. Nekoliko Ilkinih prijatelja i poznanika su uhapšeni, ali je samo njena rođaka Lena Knićanin dovedena u vezu sa atentatom. Ona je bila udovica oficira i pukovnika Antonija Knićanina. Prilikom saslušanja, priznala je da je bila upoznata sa Ilkinim planovima.

Ilka je osuđena na smrt 12. aprila 1883. godine. Kako eventualna politička pozadina nikada nije otkrivena, suđeno joj je za pokušaj atentata iz ličnih pobuda. Umesto smrti, pomilovana je i poslata u zatvor u Požarevcu na orbiju.

Nekoliko sedmica kasnije pronađena je zadavljena u svojoj ćeliji. Lena, takođe osuđena, nađena je obešena u zatvoru 28. marta 1883.

Obe smrti proglašene su samoubistvima, ali danas se smatraju, u najmanju ruku, sumnjivim. Vojnik na straži kod ćelije Lene Knićanke, takođe je poginuo nešto kasnije. U oba slučaja po jedan lekar iz komisije za uviđaj izdvojio je svoje mišljenje odbivši da potpiše da se radi o samoubistvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading