ŽIVOT NA ZEMLJI STIGAO JE IZ SVEMIRA! Evo i dokaza za ovu šokantnu tvrdnju!

Autor: Republika

Razonoda

10.10.2018

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici Univerziteta Havaja, u saradnji s kolegama u Francuskoj i Tajvanu, otkrili su da su fosfati, bez kojih ne bi bilo života, stigli na Zemlju iz svemira!

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Fosfati su "građevinski blokovi" ugrađeni u hromozome svake žive ćerlije, bez kojih ne bi bilo reprodukcije, dakle ni života, a na Zemlju su ih doneli meteoriti ili neka kometa i to u prvih milijardu godina Zemljinog postojanja.

Revolucionarnu studiju "Međuzvezdana sinteza fosfornih oksokiselina" potpisuju profesori Endru Tarner i Ralf Kajzer, a objavio ju je naučni časopis Komunikacije prirode (Nature Communications).Do ovog istraživanja naučnici nisu sa sigurnošću mogli da objasne poreklo tih "građevinskih blokovia, to jest fosfata i pirofosforne kiseline, koji su najvažniji sastojak hromozoma i nosioci genetičke informacije.

Naučnici su u laboratoriji stvorili uslove koji postoje na kometi: u vakuumsku komoru ohlađenu na -240 stepeni Celzijusa ubacili su komadiće međuzvezdanog leda obmotanog ugljen-dioksidom, vodom i fosfinom, a onda su ih izložili jonizujućoj radijaciji, kao što bi se desilo i u svemiru. U takvim uslovima pojavile su se hemijske reakcije koje su se završile stvaranjem spojeva kojima su se istraživači nadali - fosfornim oksokiselinama istim kao što su one u našim hromozomima.

"Fosfin je smronosan na Zemlji", navodi profesor Tarner, nosilac studije, "ali u međuzvezdanoj sredini egzotična hemija fosfina može da izazove retke hemijske reakcije da inicira stvaranje biorelevantnih molekula kao što su fosforne oksokiseline, a koji bi eventualno mogli da izazovu molekularnu evoluciju života koji poznajemo."

Iste fosforne oksokiseline koje su Tarner i Kajzer otkrili mogu da budu stvorene u ledu na kometama, kao što je 67P/Čurjumov-Gerasimenko, za koju se zna da sadrži izvor fosfora nastalog iz fosfina.

Kad ih je kometa ili meteorit doneo na Zemlju, te oksokiseline pokrenule su hemiju fosfora. A ako se to desilo na Zemlji, moglo je da se dogodi i na drugim planetama, zaključuju naučnici. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading