PRAVO VREME ZA KAFU: Američki vojnici razvili ALGORITAM o tome kada je kofein najdelotvorniji!

Autor: srbijadanas.com

Razonoda

28.08.2018

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste veliki ljubitelji kafe, verovatno mislite da nikada nije loše vreme da popijete jednu šoljicu. Međutim, usled napornih rasporeda, američki vojnici kreirali su algoritam uz koji možete da izračunate kada je pravo vreme za ispijanje kafe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, istraživači iz Oružanih snaga SAD-a razvili su algoritam koji daje lične preporuke za određivanje vremena konzumiranja kofeina. Tako možete da pijete najmanje kofeina kako biste postigli maksimalno razbuđivanje u određenim trenucima. Američki istraživači objavili su svoju studiju u časopisu "Sleep Research".

Istraživanje je navodno pomoglo brojnim ljudima da unaprede svoj osećaj budnosti za više od 64 posto, i to bez preteranog konzumiranja kofeina. U suštini, istraživanje je potvrdilo da uz pravilno doziranje i konzumiranje kafe ljudi mogu da umanje dnevni unos kofeina za više od 64 posto i pri tome imati osećaj budnosti.

- Algoritam funkcioniše na preciznom predviđanju kako osobe reaguju na deprivaciju sna i kako njihov organizam reaguje na kofein - pojasnio je Žak Reifman, jedan od istraživača Vojske SAD-a.

RepublikaFoto: pixabay.com

Reifman dodaje da je algoritam od velike pomoći ljudima koji se pripremaju za veliki ispit, sastanak, prezentaciju i slično.

Algoritam je prvobitno razvijen za vojnike, a potom je ponuđen i drugima na korišćenje. Međutim, on bi tek za nekoliko dana trebao da bude dostupan na stranici 2B-Alert.

RepublikaFoto: pixabay.com

Istraživači razvijaju i mobilnu aplikaciju tako da će korištenje algoritma biti mnogo lakše. Aplikacija će pored doziranja kofeina pomoći ljudima i da provere koliko su u deprivaciji sna.

Dok algoritam ne bude dostupan, postoje i drugi načini kako da se razbudite bez konzumiranja kofeina, i to vežbanjem ili uzimanjem namirnica koje pojačavaju energiju poput badema, spanaća, jaja, piletine, govedine, školjki i žitarica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading