OVO JE VAŠA DOZA: Evo koliko kafe treba da popijete da biste ostali budni!

Autor:

Razonoda

25.07.2018

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Revolucionarni algoritam razvijen od strane američke vojske otkriva koliko je kom organizmu potrebno kofeina da bi se razbudio. Metoda je razvijena da bi vojnici koji su bez sna, imali dovoljno energije za svoje zadatke. Naučnici su otkrili da tačna mera kofeina može zaustaviti zamor i održati trupe usredsređene na zadatak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na ovaj način će vas kafa razbuditi

Pravljenje dobre kafe je oduvek bila umetnost, a sada postoji i nauka o tome. Revolucionarni algoritam vam tačno govori koliko vam kofeina treba. Američka vojska i Ministarstvo odbrane su otkrili svoju metodu, a ljudi širom sveta jedva čekaju da se pojavu u javnoj upotrebi. Istraživanje je zasnovano na decenijama studija o nedostatku sna, a savetuje one koji se ne odmaraju dovoljno da konzumiraju 200 miligrama kofeina (ili dve velike šolje kafe) kada se probude i još 200 miligrama četiri sata kasnije.

Oni koji rade noći bi trebalo da da konzumiraju 200 miligrama kofeina na početku smene. Obična kafa ima oko 100 miligrama kofeina. Ali, vremenske prilike mogu da se menjaju, jer algoritam uzima u obzir koliko je neko spavao i izrađuje personalizovani režim kofeina u nadi da će povećati efikasnost osobe za do 40 procenata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Evo koliko kafe vam je potrebno

Neko ko je spavao pet sati i probudio se u 6 sati ujutru, će po preporuci svoju prvu šoljicu kafe dobiti u 7h, a drugu u 9h. Žak Rajfman, viši istraživač - naučnik koji je pomogao da se razvije algoritam, je rekao: "Ako biste mogli da dođete na posao, popijete svoj kofein i poboljšajte svoju mentalnu oštrinu za 40 posto u trajanju od četiri sata, zar vam se to ne bi dopalo? To mi ovde pokušavamo."

Trenutno softver nije u javnom vlasništvu, ali se vojska najviše nada da će licencirati tehnologiju i napraviti aplikaciju za smartfon. Pojednostavljena verzija matematičkog metoda i smernica je dostupna na vebsaju, "2B Alert".

Posebno je dragocena sposobnost algoritma za pamćenje, tako da će on tokom vremena zapamtiti navike korisnika i shodno tome prilagođavati njihov režim kofeina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading