JEZIVO! Na dnu MORA SMRTI pronašli pilota nestalog pre 75 GODINA?

Autor:

Razonoda

10.07.2018

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na morskom dnu, nedaleko od obale Korzike, francuski ronioci oprezno pretražuju ostatke američkog borbenog aviona P-47 Thunderbolt, srušenog u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata. Telo pilota nikada nije pronađeno. Nekih tridesetak metara dalje, na morskom dnu pronađen je još jedan P-47, ali njegov pilot uspeo je na vreme da iskoči iz pogođenog aviona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvi avion otkriven je krajem 80-tih, a fotografije ostataka borbenog aviona i oznake privukle su pažnju američkih agencija koje traže ratne zarobljenike i vojnike nestale u akciji. 

Prema procenama agencije, posmrtni ostaci oko 83.000 zarobljenika i poginulih u ratu tokom Drugog svetskog rata još uvek nisu pronađeni, a od te brojke, za oko 27.500 ljudi sumnja se da su nestali u Mediteranu. 

 

U agenciji smatraju da bi od toliko nestalih mogli pronaći ostatke barem oko 8.000 vojnika, a u te svrhe odobren im je godišnji budžet od oko 150 miliona dolara.

Prve arheološke pretrage počele su 2014. godine, ali organizacija ovakve vrste istraživanja morskog dna može potrajati i nekoliko godina.

Pronađene ostatke, uključujući kosti, ručni sat ili delove identifikacijske oznake šalju u laboratoriju agencije u kojoj se sprovodi DNK analiza nađenih uzoraka. 

Istraživači veruju da su pronašli dovoljno za identifikaciju pilota.

- Pronalasci posmrtnih ostataka nekoga ko je preminuo pre 75 godina često su uznemirujući za rođake nestalih... Ali tako barem znaju što se dogodilo s članovima njihove porodice - zaključio je jedan od istraživača. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading