OVO SU DOKAZI: Život na Marsu je postojao mnogo pre nego na Zemlji?!

Autor: b92.net

Razonoda

01.07.2018

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema formirala se i čvrsta kora Marsa, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neveerovatno otkriće

Da bi na planeti mogla da postoji voda u tečnom stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora. 

- Naši rezultati pokazuju da su na Marsu mogli da postoje okeani i život mnogo pre nego na Zemlji - rekao je za AFP Martin Bizaro iz Danskog prirodnjačkog muzeja u Kopenhagenu, koautor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature. 

Marsovo "rano detinjstvo" otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog metorita NWA 7034, koji je pronađen u pustinji Sahari, a koji je nazvan "Crna lepotica". 

 
RepublikaFoto: pixabay.com

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživeo različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vreme njihove kristalizacije. 

- Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizovala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema - koji je nastao pre 4.567 milijarde godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života - rekao je Bizaro. 

Ovi rezultati se umnogome razlikuju od "postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 miliona godina". 

- Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojemu je moglo biti života na Marsu - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading