KAKVO OTKRIĆE: Vrane mogu da naprave alat na osnovu pamćenja!

Autor: rs.n1info.com

Razonoda

30.06.2018

06:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novokaledonijska vrana, jedna od retkih životinja na svetu koja zna da pravi alat, takođe je sposobna da napravi neki predmet na osnovu pamćenja kako bi se bolje snašla u traganju za hranom, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu "Sajentifik riports" (Scientific Reports).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Već se znalo da crna vrana zna da koristi grančice da bi iz rupa u drveću iščačkala insekte koje jede ili da kljunom napravi rupe na listu kako bi privukla neki plen.

Još jedan podvig se dodaje umeću vrana: sposobne su da koriste automatski distributer za hranu tako što na osnovu sećanja znaju da od papira naprave komadiće nalik novčićima i ubace ih u mašinu.

Sara Džilbert sa Univerziteta u Kembridžu i njene kolege obučili su osam novokaledonijskih vrana da stavljaju manje i veće parčiće papira u automat za hranu. U skladu s veličinom papira, automat je davao hranu ili ne.

Vrane su posle te obuke, dobile jedno velike parče papira.

Ptice su se snašle jer su na osnovu sećanja, kljunom cepkale parčiće veličine koja odgovara automatu da izbaci hranu.

- Ponašanje vrana pokazuje da mogu same da naprave alat koristeći mentalnu sliku predmeta - dodali su autori studije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading