Neandertalci bili NADRNDANI po prirodi, a nama za to služi OVAJ deo lica

Autor:

Razonoda

26.06.2018

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evoluirali smo i izgubili većinu gustih dlaka na našem telu, ali verovatno ste se pitali zašto smo ih zadržali iznad očiju? Razloga za to ima više.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osim što sprečavaju da nam znoj i prljavština ulaze u oči, imaju još jednu važnu funkciju i ima veze sa emocijama.

Istraživanje koje je objavljeno u magazinu nature Ecology and Evolution tvrdi kako nam je sposobnost da izgledamo prijateljski ili neprijateljiski raspoloženo upisana u kostima i obliku naše lobanje.

Naši preci izgledali su drugačije od nas, a jedina uočljiva razlika je u kostima iznad očiju jer su one kod nas prilično ravne. Istraživanje se bavilo pitanjem zašto su Neandertalci imali, a mi nemamo izražene kosti iznad očiju i zaključak je taj da nama danas obrve i pokretni deo čela služi za izražavanje emocija koje su neophodne za naš opstanak.

Ljudi nesvesno podižu obrve kada u daljini vide nekoga te mu na taj način daju do znanja da mu nisu pretnja. Obrve podižemo i kako bismo pokazali saosećanje sa drugima na šta je Darvin ukazao još u 19. veku, piše super1.net.hr.

Za razliku od naših predaka, naše područje oko obrva danas je pokretno što kod njih nije bio slučaj jer je kod njih bilo nepokretno zbog čega su izgledali opasnije i grublje.

Zahvaljujući obrvama možemo da pokažemo ljudima koji su nam bliski da imamo lepa osećanja prema njima, a i ne izgledamo uvek kao da želimo da budemo dominantni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading