NAJVEĆE OTKRIĆE U ISTORIJI: Evo kako su na današnji dan naučnici PROMENILI SVET

Autor: Agencije, Republika

Razonoda

26.06.2018

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan 2000. godine naučnici su dekodirali 85 odsto ljudskog gena - što je, prema mišljenju mnogih, najveće otkriće u istoriji čovečanstva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Posle ovog, naredna otkrića bila su lakša

Od tada kreće prava revolucija u pronalaženju raznih mogućnosti za lečenje bolesti koje odnose milione života.

Naučnici su napravili veliki korak ka pronalasku leka za Alchajmerovu bolest. Ključ njihovog uspeha nije bio u mozgu miševa, što je standardna praksa u naučnom istraživanju, već u ljudskom.

Naučnici Instituta Gledston, nezavisne biomedicinske institucije u San Francisku, otkrili su uzrok primarno genetičkog faktora rizika za Alchajmerovu bolest, a možda su pronašli i način da "izbrišu" njene posljedice.

Nauka je otkrili i mogućnost da putem gena utiče na emotivni život ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pronađen je "vrlo specifičan gen", koji omogućava da se osećamo srećnim i da imamo kapacitete za srećnu vezu.

Nauka je utvrdila implikacije gena "5-HT1A", koji kontroliše hormon sreće - serotonina.

Testiranje

Tokom studije, 579 kineskih studenata podvrglo se genetskom testiranju koje je pokazalo značajne veze između njihovih varijacija gena i ljubavnog statusa.

Naučnici sada pokušavaju da izmene gene u ljudskom telu da bi permanentno izmenili DNK osobe i tako izlečili bolesti.

Prvi eksperimenti rađeni su na pacijentima koji boluju od metaboličke bolesti zvane "Hanterov sindrom".

RepublikaFoto: pixabay.com

Pacijenti primaju intravenozno milijarde kopija "korektivnog" gena i genetički "alat" koji treba da iseče njegov DNK na tačno određenom mestu i poprave njegovo stanje.

Naučnici su i ranije menjali ljudske gene, ali su to činili u laboratoriji, na izvađenim ćelijama koje su potom vraćali u pacijente. Postoje i genske terapije koje ne uključuju izmene DNK.

Lekovi protiv bolesti

Naučnici su uspeli da identifikuju gen koji može da izazove depresiju i na koji može da se utiče lekovima.

Stručnjaci za neuronauku utvrdili su da taj gen može da pokrene depresiju kod miševa, ali i ljudi.

Oni tvrde da se jednostavnim menjanjem nivoa gena osoba može učiniti manje depresivnom.

Ni autizam više ne izgleda kao nerešiva bolest. Taj poremećaj ponašanja ima brojne genetske uzroke, a njegovi simptomi su povučeno i "repetitivno" ponašanje i izbegavanje svake društvene komunkacije.

Istraživači su uspeli da preokrenu neke od procesa razvoja tih simptoma tako što su pronašli specifični gen "Šank3", koji nedostaje nekima od onih koji pate od autizma.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čovek nastao od majmuna

Veliki broj naučnika tvrdi da moderni čovek vodi poreklo od primata sličnog majmunu. Oni navode modernu analizu krvi kao i straživanja u kojima su upoređivali čoveka sa šimpanzama i Rezus majmunima.

Međutim, neki naučnici, vođeni analizama krvi, smatraju da je ljudski genetski kod "napisao" vanzemaljski "programer". Oni smatraju da su "napisane" dve verzije ljudskog genetskog koda, veliki i osnovni kod, dok čovek koristi samo osnovni.

Genetika navodi da čovek može da nasledi samo one osobine koje su imali njegovi preci, a izuzetak su slučajevi mutacije.

Ako čovek i majmun vode poreklo od istog pretka, onda bi trebalo da se i njihova krv isto razvila, jer se krvni faktori prenose izuzetno tačno.

Ali, onda se postavlja pitanje otkud RH negativan faktor?

RepublikaFoto: pixabay.com

Nulta krvna grupa

Ono što je čudno jeste činjenica da su ljudi sa nultom negativnom krvnom grupom "univerzalni davaoci", što znači da oni mogu dati krv bilo kojoj drugoj krvnoj grupi.

Poznato je da se životinje, a i druga živa bića, pare samo sa pripadnicima svoje vrste bez obzira na boju i veličinu. Zbog toga se i postavlja pitanje zašto se javlja hemolitička bolest kod ljudi, ako su svi iste vrste?

Ljudska DNK ima 25.000 gena, kako su otkrili molekularni biolozi, ali se smatra da 27 odsto DNK nema nikakvu funkciju.

Naučnici svakodnevno objavljuju nova genetička otkrića koja menjaju pogled na razvoj čoveka.

Zato se 26. jun 2000. godine godine smatra jednim od najvažnijih, a možda i najvažnijm danom u istoriji nauke i ljudskog roda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading