(VIDEO) Da li je Zemlja spremna na udar asteroida? NJUJORK BI NESTAO U SEKUNDI

Autor:

Razonoda

23.06.2018

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Nacionalni savet za nauku i tehnologiju objavio je u četvrtak studiju sa detaljima o opasnosti od udara asteroida i šta bi trebalo uraditi kako bi se zaštitila Zemlja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Šta bi se dogodilo kada bi asteroid udario o Zemlju?

Zabrinutost izaziva činjenica da NASA prati tek na trećini projekta da prati 90 odsto objekata u blizini Zemlje većih od 140 metara. Ovo je bio cilj Kongresa još 205. godine.

Pre nego što se počne sa praćenjem objekta, on se mora dokumentovati, a prema izveštaju i sa time se kasni.

Prema izveštaju iz NASA tima NEO Sajens Definšn iz 2017, moguće je naći samo manje od polovine svih asteroida većih od 140 metara do 2033. godine.

Manji asteroidi takođe mogu biti razorni, poput Čelibinskog meteora širokog 60 metara, koji je izgoreo u atmosferi dok nije eksplodirao iznad Rusije i povredio hiljadu ljudi.

Veći asteroid bi iznad naseljenog mesta mogao da prouzrokuje više štete.

Blizu reke Tunguska, Rusija, još 1908. godine, veliki asteroid je pao u šumi. Kamen, procenjen da je bio širok između 30 i 200 metara, ostavio je ogroman krater i srušio 80 miliona stabala.

Američki Nacionalni savet za nauku i tehnologiju kaže da bi ekvivalentni događaj u Njujorku izbrisao ceo grad. Milioni bi umrli i infrastruktura bi bila uništena.

Ciljevi nacionalne strategije u slučaju udara uključuju poboljšanje mogućnosti otkrivanja i praćenja ovih objekata, uključujući one od 50 do 160 metara veličine koje bi mogle biti katastrofalne.

To znači poboljšanje sposobnosti teleskopa i računara da razumeju veličinu i sastav asteroida. Takođe bi razvijale misije brzog odziva za odbacivanje pretećih asteroida.

Na kraju, ona bi postavila hitne procedure o tome šta treba uraditi u slučaju mogućeg udara. Izveštaj prepoznaje da predmeti blizu Zemlje imaju potencijal da budu razorni.

"Implementacija NEO Akcionog plana će povećati sposobnost i spremnost SAD, zajedno sa domaćim i međunarodnim partnerima, da ublaži opasnost od uticaja NEO".

Već postoje misije u toku za preusmeravanje asteroida. Brod misije NASA za skretanje asteroida, OSIRIS-REk je na putu da prouči potencijalno opasnan asteroida Benu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading