Hoće li KAFANA na UNESKOVU listu baštine?

Autor: rs.n1info.com

Razonoda

09.06.2018

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno francusko udruženje u septembru će podneti kandidaturu za upis pariskih bistroa i kafe bašti na svetsku listu nematerijalne baštine Uneska.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Taj će zahtev biti predat francuskom ministarstvu kulture koje je zaduženo za predaju dokumentacije Unesku.

- Udruženje za upis pariskih bistroa i terasa zbog njihovog umeća življenja na Uneskov popis nematerijalne baštine - kako se službeno zove to telo, želi da probudi svest u Francuskoj i u inostranstvu do koje mere ta mesta doprinose interakciji među ljudima i mešanju kultura, kao i o njihovoj ulozi u intelektualnom i umetničkom životu.

Udruženje podseća da su nakon atentata 13. novembra 2015. Parižani zaposeli terase kako bi pokazali da su one simbolično mesto umeća življenja, sjedinjavanja i sloboda.

Za to udruženje, koje će svoj predlog predstaviti novinarima u ponedeljak, tradicija bistroa je u opasnosti, između ostalog i zbog ogromnih cena najma prostora pod pritiskom velikih kompanija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading