ŠOK! SLAVNI KOMPOZITOR BIO GEJ

Autor: b92.net

Razonoda

04.06.2018

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nežne i strastvene reči, koje opisuju skrivene emocije Petra Iljiča Čajkovskog, zabeležene su u pismima koja su dugo bila čuvana od očiju javnosti. Razlog? Slavnom kompozitoru su se dopadali muškarci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pisma, koja su nedavno prvi put objavljena u Engleskoj, a neka od njih prvi put u javnosti uopšte, otkrivaju detalje o intimnom životu kompozitora koje su ruski cenzori vešto skrivali. 

U jednom od pisama, Čajkovski piše o mladom slugi "u kojeg je zaljubljeniji više nego ikada". 

"Bože, kakvo anđeosko stvorenje. Toliko čeznem za time da budem njegov rob, njegova igračka, njegovo vlasništvo!", dodaje. 

Marina Kostalevski, koautor novog izdanja i profesor ruskog jezika na Bard koledžu u Njujorku, navodi da je sadržaj pisama, za razliku od ruskih izdanja, ovaj put prenet u celosti. 

- Dok je homoseksualnost Čajkovskog već dugo prihvaćena na zapadu, u Rusiji je i dalje predmet usijanih i ružnih javnih debata. Rusko izdanje tako, uprkos bogatstvu novih informacija, ostavlja prostora za sumnju o seksualnosti slavnog kompozitora - kaže Kostalevski. 

 

A post shared by Olga (@color_by_klimbim) on Jun 4, 2017 at 9:46am PDT



Čajkovski u drugom pismu piše o susretu sa "mladićem zadivljujuće lepote". 

"Nakon zajedničke šetnje, ponudio sam mu nešto novca, što je odbio. Radi to zbog ljubavi prema umetnosti i obožava muškarce s bradom", napisao je. 

Kostalevski navodi da taj pasus do sada nije bio uključen ni u jedno izdanje objavljenih kompozitorovih pisama, piše Gardijan. 

 

Happy Birthday Karajan! ? ?

A post shared by Classical Music (@classicmusic_1812) on Apr 5, 2018 at 12:21pm PDT



U ruskim izdanjima takođe je isključen još jedan pasus u kojem Čajkovski piše o svom homoseksualnom poznaniku: 

"Petašenka je imao običaj da dođe s kriminalnom namerom da posmatra kadete, koji su se nalazili tačno prekoputa našeg prozora, ali sam činio sve da obeshrabrim ove kompromitujuće posete, i bio sam donekle uspešan u tome". 

Pisma se danas nalaze u arhivu muzeja Čajkovskog u Klinu, gradu smeštenom severoistočko od Moskve, gde je kompozitor živeo od 1892, do svoje smrti naredne godine od kolere. Imao je 53. godine. 

Čajkovski je ostavio više od 5.000 pisama, a novo izdanje, zvano "The Tchaikovsky Papers: Unlocking the Family Archive", sadrži pasuse koje je cenzurisao njegov brat i budući biograf Modest Iljič, kao i sadržaj koji su cenzurisali ostali ruski biografi. 

Razgovori odražavaju skromnu i stidljivu prirodu Čajkovskog, kao i njegove svakodnevne nesigurnosti. 

"Prošlo je mnogo godina pre nego što sam shvatio da sam, čak i kao kompozitor - jednostavno talentovana osoba, ne vanserijski fenomen", pisao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading