Evo kako će vanzemaljci da pronađu našu Zemlju!

Autor:

Razonoda

25.05.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokazivanje postojanja vanzemaljskog života jedna je od najvećih ambicija čovečanstva, ali nikada se nismo zapitali da li bi bilo moguće da jedan vanzemaljac razume kako Zemlja i njeni stanovnici funkcionišu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hoće li stiće do nas?

Kako piše "National Geographic", astronomi su do sada potvrdili postojanje skoro četiri hiljade planeta izvan Sunčevog sistema koje bi mogle da imaju uslove za život. Kako tehnologija bude napredovala u narednim godinama imaćemo mogućnost da saznamo više o njima i njihovim potencijalnim stanovnicima. 

Naravno, ako postoje vanzemaljci "tamo negde", to znači da su u mogućnosti da nas s istom lakoćom obaveste o svom postojanju, a to dalje znači da bi prvo trebalo da lociraju Zemlju. Ako su astronomi teleskopima uočili toliko planeta, da li to podrazumeva da oni mogu da uoče nas i kako? 

Malo teže jer je naša planeta malo drugačija od ostalih. Naime, naše Sunce je stabilno i ne emituje tako jake solarne oluje koje bi mogle da unište našu atmosferu. Takođe, Zemlja se nalazi u "useljivoj zoni" zvezde, tačnije oblasti u kojoj voda može da ostane u tečnom stanju na površini planete. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Koji su drugi indikatori koji bi mogli da nas "odaju" vanzemaljcima? Drugi je postojanje kiseonika na planeti koji pokazuje da postoji život: kiseonik je teško pronaći, osim ako ga nešto ne oslobodi (na Zemlji konkretno biljke). Za vanzemaljske posmatrače zanimljivo bi bilo postojanje metana, azota, ugljen-dioksida, itd... 

S tačke gledišta vanzemaljaca, oni bi sa veoma jakim teleskopima mogli čak da vide i urbanizaciju planete, a naša telekomunikaciona aktivnost je takođe prilično očigledna. 

Osim poruka koje namerno emitujemo u svemir pomoću letelica i raznih signala, još jedan veliki trag bi moglo biti sve veće prisustvo satelita oko Zemlje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading