U fontanu di Trevi dnevno se "baci" 3.000 evra: EVO GDE ZAVRŠAVA TAJ NOVAC!

Autor: srbijadanas.com

Razonoda

02.05.2018

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon filma "Tri novčića u fontani" snimljenog 1954, građani i turisti počeli su da bacaju kovanice u najpoznatiju fontanu na svetu - Di Trevi fontanu, verujući da će im to doneti sreću. Da li ste se nekada zapitali gde završava novac iz fontane? Evo odgovora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Grad sagrađen na sedam brežuljaka slobodno možemo nazvati i gradom fontani. Naime, Rim ukupno ima preko 2.000 fontana, više od bilo kog drugog grada na svetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrednim istorijskim spomenicima.

Neke od njih su Fontana četiri reke koju je izgradio Bernini (kao uostalom i pola Rima) i Tritonova fontana, ali nijedna nije toliko poznata kao Fontana di Trevi. 

Arhitekta Nikola Salvi zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762. godine, 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i verovatno najpoznatija na svetu. Poslužila je i kao mesto mnogih reklama i filmova, a upravo je jedan film pojačao i naglasio tradiciju bacanja novčića u nju. 

Nakon filma "Tri novčića u fontani" snimljenog 1954, građani i turisti počeli su da bacaju kovanice u fontanu, verujući da će im to doneti sreću. 

Bacanje sitniša u fontanu počelo je mnogo ranije. Briljantni Felinijev film "Dolče Vita" mnogo je zaslužniji za kasnije promovisanje fontane, jer je teško zaboraviti ulazak Anite Ekberg u najpoznatiju rimsku fontanu. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

I pre toga verovalo se da ako popijete čašu vode iz fontane to donosi sreću i da ćete ponovno posetiti Rim. Vremenom se ova legenda promenila, pa se danas veruje da sreću i povratak donosi bacanje kovanice desnom rukom preko levog ramena, dok leđima stojite okrenuti fontani. 

Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju ljudi iz humanitarne organizacije Karitas i koriste ga za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima, kako u Italiji, tako i u preko 200 drugih zemalja. 

Prosečno, dnevno se iz fontane izvuče oko 3.000 evra, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese više od milion evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading