ROMANTIČNO: Da li ste znali da MIŠEVI PEVAJU?

Autor: nationalgeographic.rs

Razonoda

24.04.2018

04:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mužjaci miševa umeju da pevaju i tu svoju sposobnost koriste kao način da privuku ženku, kažu naučnici. Zašto nikada nismo čuli taj poj?

RepublikaFoto: pixabay.com
Zar ovo nije preslatko?

Ne samo što su muzikalni – miševi, takođe, menjaju svoje pesme u skladu s tim da li im je ženka u vidokrugu ili ne.

Kako objašnjavaju stručnjaci Univerziteta "Djuk" u Severnoj Karolini, rezulati do kojih su došli istraživanjem ovog neobičnog ponašanja miševa mogli bi biti od velike pomoći u razumevanju misterija vezanih za autizam i druga stanja koja podrazumevaju poteškoće u komunikaciji.

Oni dodaju da su tonovi koje mužjaci ispuštaju dok pevaju ženkama toliko visoki da ljudsko uho ne može da ih čuje, te su tokom istraživanja koristili posebnu opremu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Utvrdili su da miševi imaju jednu pesmu spremnu za situacije kada su ženke ispred njih, dok se sasvim druga upotrebljava kada se ženka ne nalazi u vidokrugu i mogu samo da je nanjuše. U ovoj drugoj situaciji, tonovi su bili daleko kompleksniji, najverovatnije usled truda da ukažu na svoje prisustvo. S druge strane, dok je ženka ispred njih, pesma je nežnija i jednostavnija.

- Mislimo da to ima veze s tim da je složenija pesma zapravo pesma zova i da, kada vidi ženku, on prelazi na jednostavniju kako bi sačuvao energiju da je pojuri i 'udvara' joj se istovremeno - objasnio je Džonatan Šabo, jedan od članova tima koji je sproveo istraživanje.

- Jasno je da je mišja sposobnost vokalizacije ograničenija od ptičje pesme ili ljudske, ali je vredno pažnje to što možemo da uočimo ove razlike u složenosti pesme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading