Revolucionalno otkriće o Mlečnom putu!

Autor: Republika

Razonoda

09.04.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim astrofizičara sa Univerziteta u Kolumbiji otkrio je na hiljade crnih rupa grupisanih u sazvežđu Strelca (Sgr A) oko supermasivne crne rupe u centru Mlečnog puta. Ova saznanja potvrđuju višedecenijska nagađanja da se baš tu nalaze crne rupe i otvaraju šanse za bolje razumevanje univerzuma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- Sve što ste ikada želeli da naučite o tome kako se manje crne rupe povezuju sa velikim možete saznati iz naše studije - kaže Čak Hejli, autor studije i astrofizičar na Univerzitetu Kolumbija – Mlečni put je jedina galaksija koju mi imamo i u kojoj možemo istraiživati kako supermasivne crvne rupe reaguju na manje jer nemamo priliku da to vidimo u drugim galaksijama. Ovo je jedina laboratorija na svetu koja istražuje takav fenomen.

Inače, više od dve decenije istraživači neuspešno pokušavaju da dokažu teoriju da hiljade crnih rupa okružuje masivnu crnu rupu koja se nalazi u centru naše galaksije. 

- Znamo samo za pedesetak crnih rupa u čitavoj galaksiji, 100 hiljada svetlosnih godina udaljenih, a ima ih oko 10 do 20 hiljada i to samo šest svetlosnih godina udaljenih od nas, ali niko do sada nije uspeo da ih nađe.

Profesor Čak je objasnio da je sazvežđe Strelca okruženo oreolom gasa i prašine što obezbeđuje savršenu podlogu za rađanje masivnih zvezda, koje žive, umiru i pretvaraju se u crne rupe. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading