Za svakog čoveka TRINAESTA GODINA JE VEOMA BITNA - evo zašto!

Autor: Tanjug

Razonoda

13.03.2018

05:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije istraživanje Univerziteta Kalifornija u San Francisku pokazuje da deo ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje da proizvodi nove ćelije oko 13. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu "Nejčer", verovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti lečenja ljudskog mozga putem takozvane "neurogeneze" ili stvaranja novih ćelija mozga odnosno neurona.

Ranije se verovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi CNN.

- Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno redak fenomen - rekao je Arturo Alvaez-Bajla, profesor neurohirurgije na Univerzitetu Kalifornija i jedan od autora studije.

On je rekao da su naučnici pronašli određen broj neurona kod dece do godinu dana kao i kod dece između sedme i 13. godine.

- Rezultati istraživanja ukazuju da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa - kazao je Alvarez-Bajla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading