(VIDEO) Ma kakva ravna ploča! Da je Zemlja takva, živeli bismo u potpunom haosu!

Autor:

Razonoda

27.02.2018

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanično naučno otkriće, koje kaže da je Zemlja okrugla, mnogi i dan danas žele da ospore i nametnu mišljenje da je naša planeta ipak ravna ploča.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Samo tri minuta bila su dovoljna da se ta teorija razbije ozbiljnim naučnim odgovorima koji na zanimljiv način ilustruju kako bi to zaista izgledalo da je Zemlja ravna ploča.

Za početak zaboravite na pešačenje i šetnje do ivice ravne ploče, jer gravitacija vam to jednostavno ne bi dozvolila, piše 100posto.

Da li bi gravitacija, na ravnoj ploči, uopšte postojala? Naravno da bi. Upravo je gravitacijska sila ta koja oblikuje, ali i drži ovu našu, kao i sve ostale planete, na okupu.

Kada bi Zemlja imala oblik palačinke, sila gravitacije bi nas tada vukla prema njenom središtu. Kako bismo se od njega udaljavali, ona bi postajala sve jača i jača te bi nas snažno povlačila unatrag. I dok bismo koračali po ravnoj ploči, imali bismo osećaj da se penjemo na brdo koje, sa svakim novim korakom, postaje sve strmije i strmije. U trenutku kada bismo ipak uspeli nekako da stignemo do ivice zemljine ravne ploče, sile koje nas vuku prema dole i unazad postale bi jednake.

Prema jednoj od teorija po kojoj je Zemlja ravna ploča, Sunce se vrti oko Zemlje, a ne Zemlja oko Sunca. No, što bi se uistinu događalo kada bi Sunce zaista kružilo oko Zemlje, poput Meseca?

Pri takvom scenariju ne bismo nikada patili od džet-lega, ekstremnog umora koji osećamo posle dugog leta kroz nekoliko vremenskih zona. Razlog je jednostavan – vremenske zone ne bi postojale. Sunce bi istovremeno obasjavalo i gornji i donji deo planete. Budući da bi sunčeva svetlost konstantno obasjavala Zemlju, ne bi bilo ciklusa izmene dana i noći.

Ne bi bilo niti izmene godišnjih doba, niti pomračenja Sunca. Sunce bi, u tom slučaju, samo po sebi moralo da bude mnogo manje, u suprotnom bi spržilo Zemlju.

Ali, i kada bi bilo manje, u svakom slučaju bi snažno pržilo ravnu ploču, jer na njoj ne bi bilo magnetskog polja koje bi je štitilo od Sunčevog zračenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading