LUNARNI LUK SE VIĐA JEDNOM U 200 GODINA: Pojavljuje se u ledeno beloj noći i zrači posebnom magijom

Autor: Republika

Razonoda

24.02.2018

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom jedne večernje šetnje u jesen 1799. godine, Vilijam Kol, sada već zaboravljen engleski pesnik, zastao je iznenada kada je pogledao nebo iznad Norfolka. Video takav prizor koji ga je nadahnuo da napiše stihove: "Atmosfera para vlažni potok, a bledi mesec prikazuje njen lunarni luk".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lunarni luk idealna tema za umetnike

Svestan da će čitaoci pogrešno protumačiti atmosferu koju je opisao, Kol je ostavio i upustvo u fusnoti: "Pogledajte Nolfokovu Hroniku 17. novembar 1799. godine".

Kolov lunarni luk je ponovo u žiži interesovanja 218 godina kasnije. Par eteričnih fotografija snimljene su prošle godine u Jokširu i Nortumerlandu. One su zračile nekom posebnom magijom i prosto oduševile korisnike društvenih mreža fenomenom za koji nikada do tog momenta nisu čuli.

Duga se kao i njen bliski rođak, pojavljuje kao luk, kada se svetlo prelama kroz kišu ili sumaglicu. Lunarni luk je mnogo delikatniji od duge, te retko dočarava ceo spektar boja i obično se pojavljuje u ledeno beloj boji.

Imajući u vidu njenu sablasnu privlačnost i spektakularan šarm, mogli bi pomisliti da bi lunarni luk bio idealna tema za umetnike koji žele da izbegnu pad u kič duge.

Jedan engleski slikar pejzaža Džon Konstable je lunarni mesec opisao kao "najlepšu i retku pojavu", što pokazuje da su umetnici bili svesni pojave lunarnog luka.

Zato iznenađuje što je osim u delima nemačkog slikara Kaspara Davida Fridriha, ova pojava izbegla da se pozicionira u alhemiju umetnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading