POTOP: I da uradimo sve što možemo, NIVO MORA ĆE JEZIVO PORASTI!

Autor: Republika

Razonoda

23.02.2018

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalni nivo okeana mogao bi do 2300. godine da poraste za 0,7 do 1,2 metara čak i ako ispunimo uslove Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, upozoravaju naučnici.

RepublikaFoto: pixbay.com
Planeta se davi

Ovu pojavu moglo bi da ubrza topljenje leda širom naše planete, od Grenlanda do Antarktika. 

Porast nivoa mora mogao bi da ugrozi budućnost gradova od Šangaja do Londona, kao i čitavih oblasti niže nadmorske visine u potezu od Floride do Bangladeša, a mogle bi da budu ugrožene i cele nacije, poput Maldivaca. 


Tim nemačkih naučnika navodi u novom izveštaju da je smanjenje emisije štetnih gasova od ključnog značaja ukoliko želimo da sprečimo globalno otopljenje. 

Novi ciljevi uključuju nula neto emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte u drugoj polovini ovog veka, prenosi Dejli mejl. 

Nivo okeana će svakako nastaviti da raste jer gasovi koji dovode do zadržavanja toplote dugo ostaju u atmosferi, što znači da će se istopiti još leda. 

Istraživači su takođe otkrili da svakih pet godina odlaganja primene ovih mera nakon 2020. godine znači porast nivoa mora od 20 centimetara u periodu do 2300. godine. 

Nijedna od 200 zemalja koje su potpisale Pariski sporazum još nije na putu da ispuni sve uslove. 

Nakon perioda stagnacije od tri godine, globalna emisija ugljen-dioksida, koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva, porasla je opet 2017. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading