SVE LJUBAVNICE PABLA PIKASA: Samoubistva, ludnice i poroci među ženama!

Autor:

Razonoda

05.02.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najuticajniji umetnik 20. veka, Pablo Pikaso bio je harizmatičan isto koliko i talentovan. Izuzetna energija koju je posvećivao svom radu, poklapa se jedino sa energijom s kojom je tragao za ženama. Upravo žene igraju suštinsku, ali složenu ulogu u stvaralaštvu oca kubizma, izražavajući emocije, psihološki uvid i dramu ljudske egzistencije.Ali priče iza lica u njegovim okvirima su znatno manje poznate.

Foto: instagram.com/artcreate_freespirit
Pikaso i njegove muze

Žene kao inspiracija

Poznati ženskaroš, kao i mnogi njegovi savremenici i prethodnici, imao je stotine ljubavnica. Ali njegove tehnike zavođenja bile su neobične, u najmanju ruku. Ako bi mu se dopala neka devojka, darovao bi joj zlatnu figuricu malog muškarca sa velikim falusom, kao znak da je želi. I to bi radio upravo pred svojom zakonitom ženom.

"Za mene postoje samo dve vrste žena – boginje i otirači."

Pikasov stav prema ženama opisan je kao šizofren – njegova osećanja oscilirala su između ekstremne nežnosti i nasilne mržnje. Ali ipak, bio je opsednut njima i nije mogao bez njih. Jedino je zahtevao da budu niže od njega i podređene. 

Koliki su uticaj imale žene na njegov rad (naročito njih sedam), govori i cena koju su platile kao njegove muze – dve su došle do mentalnog sloma, dve su izvršile samoubistvo.

 

 

Mladi Pikaso

Već sa svojih 13 godina krenuo je očevim stopama (takođe umetnik i učitelj umetnosti, Hoze Ruiz Blasko) – počeo je da posećuje bordele. Posle završene umetničke škole u Madridu,sa 19 godina otišao je u Pariz, sa dvojicom kolega slikara. Jedan od njih zaljubio se u devojku, ali nije bio u mogućnosti da konzumira ljubav. Izgleda da je Pikaso uskočio u tu kombinaciju, preoteo devojku, a skrhani kolega se ubio zbog toga.

 

 

A onda, 1904. godine, upoznao je Fernande Olivier (1881 – 1966).

Fernande je bila model umetnicima, upečatljivo crvene kose, bademastih očiju i pohotne figure. Sa njom se umetnik potpuno predao ružičastom periodu, a naslikao je preko 60 njenih portreta.

Vernost jednostavno nije bila u njegovoj prirodi.

Ta veza je bila bazirana na ljubomori od samog početka. Njoj je bilo zabranjeno da pozira drugim umetnicima. Ona je otišla italijanskom slikaru, a on je pronašao novu muzu.

Eva Gouel (1885 – 1915)

Pikaso se osvetio Fernande uz njenu prijateljicu, Marsel Hambert – krhka, vitka mlada žena koju je nazvao Eva. Njihova veza bila je intenzivna, ali ga to nije sprečilo da nastavi sa udvaranjem drugim ženama. Nakon Evine smrti, Pikaso se nastanio u Rimu, gde je nastupao ruski balet.

 

 

Olga Kokhlova (1891 – 1955)

Ruska balerina Olga kojom je on bio očaran od prvog susreta, iako isprva nije želela da mu se podredi, na kraju je postala njegova žena 1918. godine i majka njegovog sina Paula. Imali su mnogo konflikata.

Olga je dobila nervni slom, a Pikaso počeo da crta "iskrivljena lica"

Mari Tereza Volter (1909 - 1977)

Odlučan da pobegne iz Olginih kandži, Picaso je na ulici upoznao prelepu devojku plave kose i ubrzo su postal ljubavnici. Kako je Mari imala tek 17 godina, a on 46, morali su da kriju svoju vezu do njenog punoletstva.

Njena statua se nalazi na Pikasovom grobu, kao simbol njegove večne ljubavi prema njoj.

 

 

Dora Mar (1907 – 1997)

Sa svojih 29 godina Jugoslovenka Dora Mar (rođena kao Teodora Marković) bila je skoro upola mlađa od Pikasa. Lepa i nadarena intelektualka, slikarka i pesnikinja, bila je Pikasova privatna muza. Nije mogla da ima decu. Kada ju je zamenio 40 godina mlađom ljubavnicom, Dora je doživela mentalni slom i završila na psihijatriji.

- Kao umetnik možda si izvandredan, ali moralno govoreći, ti si bezvredan - Dora Mar

Fransoa Gilot (Rođena 1921.)

U vreme okupacije 1943. godine upoznaje 21-godišnjakinju, slikarku Fransoa. Iako se nikada nisu venčali, imali su dvoje dece – sin Klod i ćerka Paloma. Za vreme njihove veze, zakonita žena Olga ju je često uznemiravala i fizički napadala. Nakon raskida, i uprkos njegovim naporima da je spreči, uspela je da objavi memoare "Život sa Pikasom" i doživela veliki uspeh. Pikaso, osećajući da ga je izdala, do kraja života je odbijao da vidi svoju decu. Ona se preudala, postigla uspešnu slikarsku karijeru, objavljivala romane i radila kao učiteljica.

 

 

Žaklina Rok (1926 – 1986)

Pikasov omiljeni model nakon toga bila je 27-godišnja Žaklina koja ga je doživljavala kao božanstvo.

Posle Olgine smrti, oženio je Žaklinu, i nastavio sa preljubama. Posesivna Žaklina uspela je da ga otuđi od sveta, zabranila njegovoj deci da ga posećuju. Nakon njegove smrti, aprila 1973. godine, ona se okrenula alkoholu, i usled nemogućnosti da podnese svet bez njega, upucala se 1986. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading