NAJSTARIJI SRPSKI OBIČAJ NA BADNJE VEČE! Večeras crni luk isecite na 12 delova i ostavite na ovom mestu u kući, evo i zašto!

Autor:

Razonoda

06.01.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poređajte ih jednu do druge u nizu i u svaku sipajte malo soli, pa stavite na prozor da prenoći. .

NAJSTARIJI SRPSKI OBIČAJ NA BADNJE VEČE! Večeras crni luk isecite na 12 delova i ostavite na ovom mestu u kući, evo i zašto!

Foto: Pixabay

Vera Ćosović, domaćica iz Aranđelovca, već više od pola veka uz pomoć luka i soli predviđa vreme na Badnje veče i gotovo nikada nije pogrešila. Dan pred Božić, Vera će luk iseći na 12 kriški i na tzv Sipa so u čamce, a ispod ispisuje nazive meseci.

Na božićno jutro, pogledao je svaku krišku luka. Kod nekih se so topila i pretvarala u tečnost, kod nekih se samo vlažila, a kod nekih je ostajala suva.

Jedno od verovanja vezuje se za vremensku prognozu za celu godinu. Naši preci na Badnji dan i Božić umeli su da prognoziraju kakvo ih vreme tokom godine očekuje i to uz pomoć crnog luka. Budući da se nekad mnogo polagalo na poljoprivredu, ovo je bila izuzetno važna informacija, piše pcnen.com, a prenosi Alo.

Kako pomoću luka utvrditi vreme

Na Badnje veče, glavicu crnog luka iseći na 12 delova, odnosno 12 belih ljuski. Poređajte ih jednu do druge u nizu i u svaku sipajte malo soli, pa stavite na prozor da prenoći.

Najstariji član porodice, sutradan, na Božić, treba da razgleda ljuske. U onoj u kojoj ima vode, u tom mesecu će biti kiše. Ako je neka ljuska suva, taj mesec će biti sušan.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading