NAJČUDNIJI OBIČAJI ZA BOŽIĆ: Neki su VEOMA NEOBIČNI, a neki će vas NASMEJATI DO SUZA

Autor:

Razonoda

05.01.2023

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom sveta se obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik brojnim običajima.

NAJČUDNIJI OBIČAJI ZA BOŽIĆ: Neki su VEOMA NEOBIČNI, a neki će vas NASMEJATI DO SUZA

Foto: ST/D. KADIĆ

Evo u kojoj zemlji se danas sve metle u kući zaključavaju kako ih veštice i zli duhovi ne bi pronašli, a u kojoj je tradicija da se daruje pronalazač skrivenog krastavca.

1. Južnoafrička Republika

Božićna tradicija u Južnoafričkoj Republici je ekstremno čudna. Običaj je da se na dan Božića jede dobro pržena gusenica malog noćnog paunovca, prenosi Espreso.

2. Austrija

Deca u Austriji žive u strahu od Krampusa - božićnog demona za koga se veruje da kažnjava nevaljalu decu.

3. Norveška

U ovoj severnoj zemlji običaj je da se sve metle u domaćinstvu, na dan Božića, zaključaju u ostave, kako ih veštice i zli duhovi ne bi ukrali.

4. Nemačka

U Nemačkoj postoji nekoliko bizarnih tradicija, među kojima se izdvaja običaj da roditelji sakriju krastavac u božičnoj jelci. Prvo dete koje nađe skriveni krastavac - dobija mali poklon.

5. Velika Britanija

Tradicija stara vekovima nalaže da svaki član porodice mora učestvovati u pravljenju prazničnog pudinga, mešajući ga u suprotnom smeru od kazaljke na satu. Svaki član porodice može i da poželi želju dok obavlja svoj deo posla.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Božić, badnjaci, ilustracija

 

6. Italija

Deca u Italiji najviše se raduju 5. januara, kada čekaju dolazak Befane, dobre veštice koja donosi poklone, igračke i slatkiše.

7. Gvatemala

Običaj u ovoj zemlji je da se svaka kuća temeljno očisti pre Božića. Potom se prikupljena prljavština skuplja i po komšiluku, da bi se tako nakupljena sa lutkicom đavola na vrhu hrpe, zapalila.

8. Bavarija

Bučna tradicija ustalila se u ovoj nemačkoj regiji. Za Božić, u svojoj prepoznatljivoj narodnoj nošnji, bavarski gorštaci pucaju iz svog oružja, tako pozdravljajući dolazak praznika.

9. Grčka

U Grčkoj veruju da rasa zlih goblina, Kallikantzaroi (Karakondžule), živi pod zemljom, i tokom 12 dana Božića često izlaze na površinu i prave haos.

10. Finska

Finci tradicionalno proslavljaju Božić sećajući se svojih mrtvih. Mnogi pale sveće na grobovima preminulih članova porodice, čineći finska groblja prelepim, i pak, tužnim prizorom na Božić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading