(VIDEO) SNIMLJENI VANZEMALJCI NA DNU MORA!

Autor: Republika

Razonoda

23.01.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U morima i okeanima žive mnoga neobična bića koja kao da nisu sa ovog sveta.

RepublikaFoto: youtube.com/EVNautilus
Morska stvorenja deluju nestvarno

Nedavno su naučnici napravili sjajne snimke nekih od njih.

Tim "Nautilus live" predvođen dr Robertom Balardom, profesorom okeanografije, istraživao je Tihi okean nedaleko od ostrva Sokoro u arghipelagu Reviljahihedo.

Tamo su na dubini od oko 1200 metara snimili meduzu Halitrephes maasi koja neobično podseća na vatromet. kako se hranljive materije kreću kroz telo meduze, ona izgleda kao da svetli u crvenoj, roze i žutoj boji.

U mraku, kakav vlada na toj dubini, ove boje se ne vide, ali su osvetljene zahvaljujući svetlosti iz podvodnog robota ROV Hercules.

Na sličnoj dubini, ovaj robot je snimio i lignju vampira Vampyroteuthis infernalis, neobično biće koje zapravo ne pripada ni lignjama ni sipama ni hobotnicama, već posebnom redu glavonožaca Vampyromorphida. Iako je nazvana po mitskom biću vampiru zbog neobičnog tamnog plašta, ona nije predator.

- Ovaj glavonožac je zapravo sakupljač otpada, on se hrani takozvanim morskim snegom (mrtvim planktonima, algama, fekalijama, odbačenim školjkama ljuskara itd prim.prev) pomoću dva dugačka tanka filamenta koji izlaze iz sredine njene mreže ruku koja liči na kišobran - navela je istraživačka grupa ekspedicije Nautilus live, a preneo blic.

Ti filamenti su lepljivi, pa se hranljive materije lepe za njih i onda ih ovo neobično biće prenosi do svojih usta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading