MODERNA VREMENA: Evo zašto "Prijatelji" loše utiču na gledaoce i danas NE BI PROŠLI NIJEDNU AUDICIJU!

Autor:

Razonoda

13.01.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serija "Prijatelji" ovih je dana proglašena najboljom humorističnom serijom svih vremena, ali tako ne misli nova publika "Prijatelja". Kako piše Independent, nove generacije su "Prijatelje" opisali kao homofobnu i seksističku seriju.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
Najhumorističnija serija svih vremena

Kao primer su naveli kako je Čendler u više navrata bio paranoičan jer je mislio da ljudi misle da je gej. Potom situaciju kada je Rejčel uzela dadilju za kći Emu, ali Emin otac Ros nije mogao da podnese činjenicu da je dadilja muškaraca i čak je otišao toliko daleko i pitao ga je li gej.  

Nadalje, mlađa publika smatra vrlo neugodnim situacije u kojima su likovi stalno podsećali Moniku, da je nekad bila debela, a posebno iritantna im je epizoda u kojoj Džoi Tribiani kaže: "Neka cura je pojela Moniku!", kako bi opisao njenu debljinu.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen

Serija je takođe dobila negativne kritike zbog nedostatka raznolikosti među likovima - samo su dve uloge bile koje nisu glumili belci, a to su Rosova devojka Džuli i Čarli Viler.

Kršenje zakona  - stvarno puše i šmrkću

Ne tako davno napravljeno je istraživanje koje je pokazalo da "Prijatelje" danas ne bi htela nijedna producentska kuća, odnosno da scenario za seriju nitko ne bi prihvatio, pa da nijedna tv kuća tu seriju s takvim likovima i scenariom ne bi htela da snimi.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen

Poseban naglasak bio je gomilu stereotipa koji su se pojavili u seriji. Jedna je bila na račun Rosove devojke Džuli. Rejčel ju je ismejavala i ponašala se kao da je Džuli prvi put nogom kročila u Ameriku. Na svu sreću Džuli je strpljivo odgovorila da je odrasla u Njujorku.

Istovremeno je Džoijeva porodica prikazana kao apsolutni stereotip italijanskih doseljenika. Njegova baka nije progovorila reč engleskog, bez obzira što je čitav svoj život provela u Njujorku.

Serija je dosta isticala i polne razlike. Džoi je zavodnik i to mu niko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć su često završavali izbacivanjem žene iz kreveta, ponekad i doslovno. 

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen

"Prijatelji" su na smešan i vrlo upitan način prikazivali mentalne bolesti i živčane slomove. Ismejavali su ljude koji se leče od alkoholizma, ljudima koji ne pokazuju svoje osećaje, a Fibi je u jednom trenutku pričala o glasovima u glavi.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen

Osim toga, serija je "odobravala" nasilje i maltretiranje. Fibi je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali privržena prijateljica. Međutim, tokom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rosa i u više navrata je pretila starijim gospođama.

Ali, možda po nekim standardima i ne treba brzo da ulećemo u moderne trendove - već da po hiljaditi put uživamo i smejemo se uz omiljene likove iz "Prijatelja"!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading