Da li znate šta jedete? Ovo piše na deklaraciji sladoleda, ali niko od nas ne obraća pažnju! Sastav se bitno razlikuje nego ranije!

Autor:

Razonoda

14.06.2022

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste se ikada zapitali od čega se prave sladoledi koje danas kupujete i koliko su zdravi ili nisu?

Da li znate šta jedete? Ovo piše na deklaraciji sladoleda, ali niko od nas ne obraća pažnju! Sastav se bitno razlikuje nego ranije!

Foto: Photo by Lindsay Moe on Unsplash

Priznajte, da li ste ikada u svom životu pročitali deklaraciju sladoleda? Čini se da danas to rade inspekcije, dok mi biramo da li ćemo pojesti "vodeni" ili "mlečni".

S obzirom na to da gotovo niko ne obraća pažnju na podatke koji se nalaze na ambalaži, postavlja se pitanje da li stvarno jedemo sladoled ili nešto sasvim drugo?

Iako su se sladoledi nekada pravili isključivo od mleka, jaja i maslaca, danas to nije slučaj. Prema Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura, postoji čak pet različitih vrsta smrznutih deserta. To su krem sladoled, mlečni sladoled, sladoled, smrznuti voćni i smrznuti aromatizovani desert.

Foto: Photo by shche_ team on Unsplash

 

Smrznuti voćni i smrznuti aromatizovani deserti, koje najčešće nazivamo "vodenim" sladoledima, prave se od vode, šećera i različitih aroma, dok "krem sladoledi" imaju najveći procenat mlečne masti.

- Moguće je da je mlečna mast nešto skuplja, pa je taj proizvod u tom smislu i kvalitetniji u smislu dostupnosti, ali to što je biljna mast iskorišćena, nije neminovno znak lošeg kvaliteta - objašnjava profesorka Mirjana Rajilić Stojanović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Koliko su sladoledi zdravi?

Kontrola kvaliteta sladoleda je tokom leta povećana, a stručnjaci ističu da svi sladoledi koji su na tržištu, ispunjavaju kriterijuma kvaliteta.

- Po mesečnim planovima kontrole, obilaze se ili poslastičarnice ili šetališta gde su frižideri sa izloženim sladoledima. Takođe, objekti za proizvodnju i promet sladoleda su u ovim mesecima u planovima inspekcije - kaže Ljiljana Ivanjac iz Uprave za veterinu.

Iako su potpuno bezbedni za upotrebu, industrijski sladoledi nisu najzdraviji, upozoravaju nutricionisti, jer svi sadrže emulgatore, veštačke boje i arome, stabilizatore i konzervanse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading