Na Horgošu zaplenjen sat KENEDIJEVOG DOKTORA u koji je pogledao kada je predsednik ubijen!

Autor: blic.rs

Razonoda

29.12.2017

05:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na graničnom prelazu Horgoš nedavno je zaplenjeno 13 satova, među kojima i jedan marke "Patek Philippe" iz 1921. godine za koji, kako saznaje "Blic", carinici pretpostavljaju da je pripadao lekaru ubijenog predsednika SAD Džona F. Kenedija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Džon F. Kenedi

Prema informacijama do kojih smo došli, taj džepni sat potiče iz limitirane serije čuvenog proizvođača koji sam po sebi ima izuzetno veliku kolekcionarsku vrednost, a prati ga i priča da je Kenedijev lekar pogledao baš u taj sat kako bi zabeležio tačno vreme smrti predsednika SAD, što mu drastično podiže cenu na tržištu.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribić potvrdio je da je reč o jednom od najpoznatijih satova na svetu, uz napomenu da ne isključuje mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija.

- U ovom trenutku ne isključujemo mogućnost da je potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako proveravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju - izjavio je Ribić.

Šef subotičkog Odseka za suzbijanje krijumčarenja Svetozar Nakarada precizirao je da je taj sat bez mehanizma težak oko 117 grama i da je napravljen od 18-karatnog zlata.

- Vrednost ovakvih primeraka može da dostigne vrtoglave cene na kolekcionarskim aukcijama, ali mi ćemo o vrednosti moći nešto da kažemo tek nakon stručne ekspertize koja je u toku - naglasio je Nakarada.

Zaplenjeni nakit i satovi

Podsetimo, carinici su tada, pored satova, zaplenili i tri prstena sa dragim kamenjem i jedan zlatan broš u automobilu "volvo V5" beogradskih registarskih oznaka kojim su trojica srpskih državljana putovala iz Minhena u Beograd.

Vozač automobila, Beograđanin (77), prijavio je da nosi 12 litara vina i slatkiše, dok su njegovi saputnici, jedan 30-godišnjak i njegov otac rekli da imaju samo lični prtljag. Carinici su međutim u prtljagu 30-godišnjaka pronašli 11 muških ručnih i džepnih satova poznatih robnih maraka kao što su "Lowenthal", "Omega" i "Zenith", prsten sa zelenim kamenom za koji se sumnja da je smaragd i jedan zlatni broš.

U ličnoj torbici vozača carinici su potom otkrili i džepni sat marke "Patek Philippe", kao i još jedan, takođe vredan ručni sat marke "Audemars piguet", a potom su pregledom njegovog novčanika pronašli još dva prstena od belog zlata sa dijamantima.

Satovi "Patek Philippe" prodaju se po ceni od nekoliko hiljada do nekoliko miliona evra. Sat serije "Supercomplication" tog švajcarskog proizvođača iz 1933. godine čiji je vlasnik bio milioner Henri Grejvs, čuveni bankar iz Njujorka, na jednoj aukciji u maju 2017. godine prodat je za vrtoglavih 18,5 miliona funti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading