KINEZI KONSTRUISALI VEŠTAČKO SUNCE: Objavljen podatak koji je još jednom zadivio svet

Autor:

Razonoda

06.01.2022

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napredni tokamak reaktor na Institutu za fiziku u kineskom gradu Hefeju, poznat i kao Kinesko veštačko sunce, ponovo je zadivio svet.

KINEZI KONSTRUISALI VEŠTAČKO SUNCE: Objavljen podatak koji je još jednom zadivio svet

Foto: pixabay.com

Kineska akademija nauka objavila je da je tokamak reaktor u Hefeju održavao kruženje superzagrejane plazme temperature 120 miliona Celzijusa neverovatnih 1.056 sekundi.

Prethodni rekord u za održavanje plazme bio je 390 sekundi, koji je postavljen u francuskom reaktoru Tore Supra 2003. godine.

Novi rekord je veliki uspeh u testiranju plazme u naporima da se ostvari proizvodnja energije iz nuklearne fuzije.

 

 

To je izuzetno teško postići jer podrazumeva repliciranje procesa koji se dešavaju u srcu zvezda, gde se pod ogromnim pritiskom i temperaturom jezgra atoma spajaju i formiraju nove elemente.

U slučaju većine zvezda u svemiru u pitanju su atomi vodonika, koji se spajaju i stvaraju helijum. Pošto je jezgro helijuma manje mase od četiri jezgra vodonika od kojih nastaje, višak mase se oslobađa kao toplota i svetlost.

Taj proces stvara ogromnu količinu energije - dovoljno da pokreće zvezdu, a naučnici žele da ga repliciraju na Zemlji.

U tokamak reaktorima, plazma se zagreva do ogromnih temperatura od preko 100 miliona stepeni Celzijusa, a pošto ne postoji materijal koji bi izdržao toliko temperaturu, plazma levitira u vazduhu pomoću moćnih magnetnih polja.

Duže održavanje superzagrejane plazme kako bi se kultivisale duže reakcije je posebno izazovan zadatak.

 

 

 

Reaktor u Hefeju prethodno je postavio rekord za temperaturu plazme - čak 160 miliona stepeni Celzijusa, koja je održavana 20 sekundi.

Reaktor je osmišljen tako da replicira proces nuklearne fuzije koji se svakog sekunda odigrava na Suncu. Od kada je otvoren 2006. godine, reaktor je postao jedna od međunarodnih platofrmi za ispitivanje procesa fuzije.

Već je postavio nekoliko rekorda za dužinu čuvanja supervrele plazme.

U junu je postigao temperaturu od 160 miliona Celzijusa – oko 10 puta veću od one koju dostiže jezgro Sunca.

Reaktor je jedan od tri velika tokamaka (mašine za proizvodnju toroidalnog magnetskog polja za razgraničenje plazme) u Kini, a deo je postrojenja Međunarodnog eksperimentalnog reaktora, koji će postati najveći fuzioni reaktor na svetu kada počne sa radom 2035. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading