KO JE UOPŠTE TAJ ČUVENI DEDA MRAZ? Prvo odelo bilo mu je ŽUTO-ZELENE boje, a BABA MRAZ je zapravo ONA!

Autor: Republika

Razonoda

31.12.2021

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Decembar je mesec radosti. Škripanje snega pod nogama, miris kuvanog vina i zimskih slatkiša, okićene ulice i prodavci novogodišnjih ukrasa bude u nama sreću kakvu osećamo samo pred Novu godinu. To je vreme kada se daruju pokloni i svi s nestrpljenjem čekaju ponoć da vide šta im je Deda Mraz doneo.

KO JE UOPŠTE TAJ ČUVENI DEDA MRAZ? Prvo odelo bilo mu je ŽUTO-ZELENE boje, a BABA MRAZ je zapravo ONA!

Foto: Photo by Alicia Slough on Unsplash

Verovali u legende ili ne, tradicionalno nam je usađeno da će dekica sa dugom belom bradom, obučen u crveno- belo odelo i uz pomoć irvasa doneti ono što smo želeli cele godine.

Priča o Deda Mrazu datira još od našeg detinjstva, tradicionalno prenošena s kolena na koleno. Od naših mama, tata, baka i deka slušali smo o ovom dobroćudnom dekici koji deli darove narodu širom sveta. 

Pred kraj godine mališani sastavljaju spisak želja za poklone i šalju na Severni pol jer legenda kaže da tamo živi deka po imenu Deda Mraz.

Republika

Foto: Photo by Mike Arney on Unsplash

Deca širom sveta pišu pisma sa željama Deda Mrazu

Ko je zapravo Deda Mraz?

Priča kaže da je Sveti Nikola daleki predak današnjeg Deda Mraza.

Sveti Nikola živeo je u 4. veku u Maloj Aziji gde je bio episkop Mire Likijske. Prema legendi on je u narodu bio poznat po svojoj velikodušnosti, kao neko ko je od roditelja nasledio bogatstvo koje je razdelio siromašnima. Širio je mir, pravdu i utehu, a novac nikada nije davao u ruke već je ostavljao u džepove kako bi se oni koji nemaju iznenadili kad ga pronađu.

Zaslužan je za jedan običaj koji se i dan danas poštuje širom sveta - kačenje čarapa u kojima se kriju pokolni. 

Prema predanju jedne večeri je Sveti Nikola siromašnoj porodici kroz dimnjak bacio vreću punu zlatnika, a ona je pala pravo u čarapu koja se sušila i tako je nastao običaj koji se i danas praktikuje.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Odelo Deda Mraza i Koka kola

Mnogi misle da je američka kompanija Koka Kola stvorila lik Deda Mraza, što je apsolutna zabluda, njegov tvorac je karikaturista Tomas Nast.

Lik Deda Mraza samo je dodatno popularizovan kroz božićne reklame ovog brenda. 

Međutim, u 16. veku reformacija Martina Lutera tera Svetog Nikolu u zaborav. Pošto protestanti ne slave svece deci je bio potreban neko ko će im doneti poklone i tako je u to vreme nastao Božić Bata.

Dolazeći na tlo Severne Amerike doseljenici su sa sobom preneli i svoju kulturu i tradiciju i tako je stvoren Santa Klaus, čije se ime prvi put koristi u američkoj štampi 1773. godine.

U tom periodu nastao je Deda Mraz kakvog danas poznajemo.

Republika

Foto: Pixabay

Novogodišnja čarapa za poklone

Tvorac lika Deda Mraza

Nemački karikaturista Tomas Nast prvi je nacrtao Deda Mraza. On je radeći naslovnicu za nedeljnik Harper’s Weekly 1863. godine povodom Božićne sezone prvi put nacrtao dobroćudnog dekicu velikog srca koji deli poklone.

Republika

Foto: Pixabay

Irvasi vuku sanke Deda Mraza sa Severnog pola

Tada je njegov kostim bio žuto-zelene boje, a nekoliko godina kasnije, tačnije 1868. dodate su kočije, irvasi i ortač.

Nast je takođe i tvorac priče o Severnom polu. 

Republika

Foto: pixabay.com

 

Baba Mraz, vesela bakica punih obraza

Baba Mrazicu je stvorio misionar Džejms Ris, koji je pominje prvi put 1849. godine u priči "Legenda o Božiću". 

Iako danas je danas i ona obučena u crveno- belu odeću, nije oduvek bilo tako. U eseju iz 1887. godine jedan arhitekta je predstavlja odevenu u karirano zelenu odeću.

Na početku ona prati svog supruga (Deda Mraza) po Božićnim proslavama, međutim u novijoj istoriji baka ostaje na Severnom polu da čuva kuću.

Ona mu puni termos toplim kakaom i maše dok on seda na sanke i odlazi na put da deci širom sveta podeli darove.

Legenda o Božić Bati

Prema predanju srpski Božić Bata nastao je u 19. veku, a mališanima je na Božićno jutro donosio darove.

Njegovo odelo bilo je od kože, nosio je šubaru, krzneni kaput i opanke, a u rukama je imao praporke - zvonca kako bi najavio svoj dolazak.

Običaj je da se neko stariji iz porodice preruši u Božić Batu i ranom zorom na Božić donese deci poklone. 

I danas mnoge porodice širom Srbije čekaju Božić Batu na najradosniji hrišćanski praznik. 

Verovali u Deda Mraza ili ne, svi s nestrpljenjem čekamo najradosniju noć u godini i poklone koji će se naći ispod jelke tačno u ponoć. Dekica sede brade i velikog stomaka uspeo je da ujedini ljude širom planete i unese radost u živote kako dece tako i odraslih, jer magija koju nose praznici ne može se meriti ni sa čim.

Toplina doma, miris novogodišnjih kolača i šareni ukrasi bude u nama samo najlepše emocije, zato verujte u čuda jer Deda Mraz uvek donosi sreću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading