NEBESKI FENOMEN KOJI SE VIĐA JEDNOM U 500 GODINA: Da li ćemo osetiti neke promene - evo šta se večeras dešava sa mesecom!

Autor:

Razonoda

19.11.2021

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najduže pomračenje Meseca u poslednjih više od 500 godina dogodiće se danas u jutarnjim časovima i trajaće nekoliko sati.

NEBESKI FENOMEN KOJI SE VIĐA JEDNOM U 500 GODINA: Da li ćemo osetiti neke promene - evo šta se večeras dešava sa mesecom!

Foto: pixabay.com


Pomračenje će biti vidljivo iz Severne Amerike, delova Južne Amerike, Polinezije, Australije i Kine, saopštila je NASA. Pomračenje će u potpunosti ili delimično biti vidljivo i iz severnih delova Evrope, a nešto kraće iz zapadnih delova našeg kontinenta, dok se iz Srbije neće videti.

Mesec će tokom pomračenja biti na najudaljenijoj tački od Zemlje, zbog čega će njegova orbita biti usporena, pa će i pomračenje trajati dugo, jer će mu biti potrebno dosta vremena da izađe iz Zemljine senke, budući da će Mesec, Zemlja i Sunce biti poravnati.


Vrhunac delimičnog pomračenja dogodiće se rano ujutru kada će 97 odsto Meseca biti pomračeno senkom Zemlje.

Prethodno najduže delimično pomračenje Meseca dogodilo se 2018. godine i trajalo je manje od dva sata, prenose agencije.

Događaj će početi nešto nakon ponoći i za razliku od pomračenja Sunca, nikome neće biti potrebne posebne naočare da bi mogli da prate ovaj fenomen.

Sledeće pomračenje Meseca najavljeno je za maj 2022. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading