DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: NE DAJTE DECI DA GLEDAJU SQUID GAME! Opsednutost maloletnika najpopularnijom serijom na svetu dostigla je kritičnu tačku! (VIDEO)

Autor: Republika

Razonoda

25.10.2021

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Squid Game" ili "Igra lignje" južnokorejsko je ostvarenje koje je za samo mesec dana postalo planetarni hit broj jedan, posebno među omladinom, što stručnjaci smatraju veoma opasnim budući da je serija prepuna nasilja, seksualno eksplicitnih sadržaja i monstruoznih ubistava, a scene iz nje se masovno "imitiraju" na TikToku.

Foto: Tanjug/AP

U čitavom svetu vlada pomama za maskama iz serije/Ilustracija   

"Squid Game", trenutno najpopularnija serija na svetu, koja po gledanosti na Netflixu zauzima ubedljivo mesto broj jedan, opasna je po zdravlje dece, upozorili su američki lekari za javni servis SAD CNN, ističući da to pokazuje i trenutna pomama za scenama iz tog južnokorejskog ostvarenja prepunog nasilja koje mladi masovno oponašaju na TikToku. 

- Nemojte dozvoliti svojoj deci da to gledaju - glasi zaključak istraživanja koje je sprovedeno u SAD nakon što je serija čije ime prevedeno na srpski glasi "Igra lignje". 

Ona prati živote nekolicine ljudi koji su zapali u ozbiljne dugove i koji pristaju da do preko potrebnog novca dođu igrajući dečije video-igre. Međutim, ono što je posebna začkoljica, jeste da da bivaju ubijeni ukoliko izgube, a u stvaraoci serije se nisu libili da njihove smrti predstave na najeksplicitniji i najbrutalniji način.   

I pored toga, serija je za samo mesec dana širom sveta privukla ogroman broj fanova, pa tako Netlix beleži da se prati sa čak 111 miliona naloga iz svih krajeva planete. 

- To se smatra najvećim i najbržim usponom jedne serije od trenutka njenog "lansiranja", pa do prvih mesec dana postojanja - rečeno je iz te kompanije.   

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by STEVE PITRON (@stevepitron)

 

Istovremeno, pred predstojeći praznik Noć veštica, među mladima je nastala je pomama i za kostimima koji se pojavljuju u seriji, kao i za ukrase inspirisane ostvarenjem iz Južne Koreje, a izazovi iz nje su se preneli i na TikTok, pa mnogi, s razlogom, strahuju od najgoreg. 

 

 

Na Netflixu je, inače, istaknuto da je serija označena sa TV-MA, što znači da nije preporučljiva za uzrast ispod 17 godina, a u realnom se takvo ograničenje ne poštuje u najvećem broju slučajeva.  

- Nivo nasilja u seriji je zastrašujuć, veći nego u većini serija. To je jedan festival ubijanja gde od čak 400 učesnika samo jedna osoba može da preživi - upozorio je doktor Dejvid Anderson sa Instituta za dečiju misao u SAD.     

Sličnog su stava i predstavnici organizacije Common Sense Media (Mediji zdravog razuma), koja se bavi određivanjem starosne granice dece za dostupnost određenom sadržaju. 

- Likovi su sistematski mučeni i ubijani sa sadističkim zadovoljstvom tvorcem igre. Serija je prepuna i nasilnog seksualnog sadržaja - upozoreno je iz te organizacije. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN (@cnn)

Interesantno je da su zbog sadržaja serije već reagovale pojedine školske ustanove u SAD, pa ju je tako privatna škola Rozvel u Džordžiji zabranila kao temu i sankcioniše svaku polemiku o scenama koje se u njoj pojavljuju. I u Britaniji je Centralno veće Berdforišir savetovalo roditeljima da ne dozvole deci da gledaju seriju, istakavši da ona rado kopiraju scene iz nje i tako dovode u opasnost i sebe i ljude iz svog okruženja.  

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dzedaj

26.10.2021 07:12

Ne igraju decje video igre vec decje igre kao sto su kod nas bile zmurke i sl. Izgleda da je bolje da se vrate na gledanje farme??? Ovo je makar serija izmisljena stvar, za razliku od realnosti zadruge koju gledaju svakodnevno.